Şekerbank

Salep, Akhisar'da Alternatif Ürün Olmaya Aday

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Salep, Akhisar'da Alternatif Ürün Olmaya Aday
Akhisar’da kırsal alanda yetişebilecek ve küçük alandan büyük maddi kazançlar sağlayacak alternatif ürün arayışlarında salep yetiştiriciliği ön plana çıktı.

Akhisar Kent Konseyi Başkanı Muhammed Mustafa Özdemir, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, Yaykın Muhtarı Remzi Özbek ve ziraat mühendislerinden oluşan heyet, Burdur'un Bucak ilçesinde salep yetiştiriciliği hakkında incelemelerde bulundu.

“Üreten Eller Projesi” ve “Ürün Deseni Projesi” kapsamında Akhisar’daki kırsal yerlerde kısıtlı araziye sahip çiftçiler için alternatif ürün arayışında olduklarını belirten Akhisar Kent Konseyi Başkanı Muhammed Mustafa Özdemir, yapılan toplantılarda salep yetiştiriciliğinin ön plana çıktığını söyledi. Konuya ilişkin yaptıkları araştırmalarda Türkiye'de salep ihtiyacının fazla olduğunu ve getirisinin iyi olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Özdemir, Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile konuyu değerlendirdikten sonra, oluşturulan bir heyet ile salep ticaretinin merkezi konumunda olan Bucak ilçesine teknik gezi düzenlediklerini ifade etti. Bu konuda Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ve Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç'a Kent Konseyi adına teşekkür eden başkan Özdemir, ilerleyen günlerde Akhisar’da salep yetiştiriciliği üzerine deneme çalışmalarına başlamayı ümit ettiklerini söyledi.

İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç ise Bucak İlçe Tarım Müdürü ve Bucak Ziraat Odası Başkanı önderliğinde ilçedeki salep üreticilerle bir araya geldiklerini; salep üretimi, pazarlanması ve işlenmesi hakkında görüşler elde ettiklerini dile getirerek, salep yetiştiriciliğinin Akhisar’da denenmesi ve bu yöndeki çalışmalara teknik destek verilmesi hususunda gerekli araştırmaları yaptıklarını ifade etti.

Kent Konseyi Başkanı ve muhtarların talepleri doğrultusunda bu inceleme gezisinin düzenlendiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Akhisar Çiftçisi için alternatif gelir kaynağı olabilecek ve kazancını arttıracak yeni ürün arayışlarına destek vermek istediklerini belirterek, önceki senelerde muhtarlarımızla beraber seracılık üzerine de teknik geziler düzenlediklerini, şimdi de Kent Konseyi toplantılarında gündeme gelen salep yetiştiriciliği üzerine çalışmalar yürüttüklerini, konuya ilişkin araştırmaların devam ettiğini dile getirdi.

Salep Nedir?

Bir orkide türü olan salep; ilaç sanayisinde ve gıda sektöründe kullanılıyor. Yazın dondurmalarda ve kışın da sıcak içecek olarak tüketilen bir ürün olarak öne çıkıyor. Yaş yumrular halinde dekardan ortalama 1 ton salep elde edilirken, yaş yumru olarak kilosu 75-150 Liradan, kuru yumruların öğütülmesiyle elde edilen toz salep olarak ise kilosu 500-1.000 Liradan alıcı buluyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Marmara'da Balıkçılara Geniş Kapsamlı DenetimÖnceki Haber

Marmara'da Balıkçılara Geniş Kapsamlı De...

Susurluk Şeker Fabrikası 65 YaşındaSonraki Haber

Susurluk Şeker Fabrikası 65 Yaşında

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar