
Rosstat’ın öncü verilerine göre Rusya’da tarımsal üretim 2025 yılında yüzde 4,9 artış gösterdi. Artışın ana kaynağını yüzde 9,2 büyüyen bitkisel üretim oluştururken, hayvancılıkta büyüme neredeyse durma noktasında kaldı.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) tarafından açıklanan öncü verilere göre, ülkede tarımsal üretim 2025 yılında önceki yıla kıyasla karşılaştırılabilir fiyatlarla yüzde 4,9 arttı. Büyümenin temel kaynağını bitkisel üretimde kaydedilen güçlü artış oluşturdu.
Rosstat verileri, bitkisel üretim çıktısının 2025’te yüzde 9,2 yükseldiğini, buna karşın hayvancılık üretiminde artışın yüzde 0,1 ile sınırlı kaldığını ortaya koydu. Bu tablo, tarımsal büyümenin büyük ölçüde bitkisel üretime dayandığını gösterdi.
İşletme türlerine göre değerlendirildiğinde, tarımsal işletmelerin üretimi yüzde 5,9 arttı. Bu grupta bitkisel üretimde yüzde 9’luk artış dikkat çekerken, hayvancılık üretimi yüzde 2,9 yükseldi.
Çiftçi işletmeleri ve bireysel girişimciler, toplam tarımsal üretimlerini yüzde 6,4 artırdı. Ancak bu grupta da büyüme esas olarak bitkisel üretimden kaynaklandı. Bitkisel üretim yüzde 8,6 artarken, hayvancılık üretimi yüzde 3,4 geriledi.
Hanehalkı işletmelerinde ise tarımsal üretim 2025 yılında yüzde 1,8 artış gösterdi. Bu kesimde bitkisel üretim yüzde 10,4 yükselirken, hayvancılık üretimi yüzde 5,6 azaldı.
Açıklanan veriler, 2025 yılında Rusya tarım sektöründeki büyümenin ana dinamiğinin bitkisel üretim olduğunu, hayvancılıkta ise sınırlı ve kırılgan bir seyir izlendiğini ortaya koydu.
Kaynak:Tarım Pusulası






















































Yorum Yazın