KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen; Konya Toprak, Su ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında, Karapınar Ziraat Odası, Karatay Ziraat Odası ve Konya Önder Çiftçi Derneği İştirakiyle Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Yürütülen "Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulamaları" projesinin tarla demonstrasyonları Karapınar İlçesinde uygulanmaya başlandı.
Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Konya Toprak, Su ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Konya Önder Çiftçi Derneği, Karapınar Ziraat Odası personelleri ve çiftçilerin katılımı ile Karapınar ilçesi çiftçilerinden İlhan Aydınbelge'nin arazisinde, proje kapsamında alınan Pnömatik Anıza Doğrudan Ekim Makinesi ile Macar fiği hasadı sonrası anıza doğrudan Silajlık Mısır ekimi ile tarla demonstrasyonu gerçekleştirildi. İl Müdürlüğü Teknik personelleri ve çiftçiler tarafından ekim anında tohum derinliği ve sıra üzeri tohum sayısı gibi gerekli kontroller yapılmış ve oldukça başarılı bulundu. Ekimden 20 gün sonra yapılan kontrollerde de ürün çıkışının optimum düzeyde olduğu görülmüştür.
Bölgede yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan dane mısır, silajlık mısır ve ayçiçeği (yağlık) ekimlerinde anıza doğrudan ekim yöntemi, topraklarımızın korunması yanında, uygun ekim zamanı, işçilik ve akaryakıt gibi maliyet yönünden de oldukça avantajlıdır. İl Müdürlüğünce proje kapsamında Karatay ve Karapınar ilçelerinde fiğ ve arpa hasadı üzerine anıza doğrudan silajlık mısır ve yağlık ayçiçeği 2. ürün ekilişleri ile tarla demonstrasyonlarına devam edilecek.
Yorum Yazın