CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘Toprak var, ekiyoruz ama ilaç, gübre, tohum, yeraltından su çıkarmak için mazot ve kullandığımız elektrik için yaptığımız ödemeler canımızdan bezdirdi’
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim bölgesi olan Niğde’de bu kez Pırasa üreticileri ile görüştü. Üreticilerin girdi fiyatlarındaki artıştan dertli olduğunu ifade eden Gürer, “Üretici ikiye katlayan girdi fiyatları ile canından bezmiş, pırasa gibi neredeyse her yerde yetiştirilen bir ürünün satışı bile sorun. Hem üretici hem tüketici mağdur” dedi.
“PAZAR TEZGAHLARININ YANINA YAKLAŞILMIYOR”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyet artışlarının çiftçiyi çok zor durumda bıraktığını, üreticinin ise artan fiyatlar karşısında pazar tezgahlarına bakıp ürünü alamadan geçtiğini ifade ederek, “Ülkemizde neredeyse her ilde yetiştirilmesine rağmen büyük kent pazarlarında 5 lirayı aşan pırasa, ülkemizde yazlık ve kışlık türleri ekilerek ya da fideleme ile yetiştiriliyor. Hibrit tohum nedeni ile her yıl tohum almak zorunda kalan üretici, bu yıl en çok sulama suyu için kullandığı bazı mazot, bazı bölgelerde elektrik bedelleri çiftçiyi çok etkilemiş. Tohumu, gübresi, ilacı, mazotu ithal ve fiyatı aşırı zamlanan ürünleri üretici zorunlu kullanıyor. Maliyette girdiler ile fiyat artıyor. Dikim, çapalama ve söküm işçiliğinin maliyeti de fiyatlara yansıyor. Bir de nakliye fiyata eklenince 3 TL dolayında bir maliyet oluşuyor. Pazarda 3-5 lira arası satışı yapılan pırasa insan sağlığı için çok faydalı. Maliyet artışı çiftçiyi mutlu etmiyor. Fiyatlar artınca da müşteri tezgaha bakıp geçip gidiyor. Hem üretici, hem tüketici mağdur. Üreticinin deyişi ile fiyatlardaki artışlar Pazar tezgahlarının önünden bile geçilemez duruma getirecek” dedi.
ÇİFTÇİ: “CANIMIZDAN BEZDİK”
Farklı illere gerçekleştirdikleri ziyaretlerde çiftçinin aynı dertten mustarip olduğunu ifade eden Gürer, “Çiftçi ektiği üründen ve elde ettiği gelirden memnun değil. ‘Toprak var, ekiyoruz ama ilaç, gübre, tohum, yeraltından su çıkarmak için mazot kullanımı ile yaptığımız ödemeler canımızdan bezdirdi’ diyorlar. Tarımda ve üretimde ciddi bir planlama yapılmalı” dedi.
Yorum Yazın