Hakkâri’de, Zap suyuna piknik için gelen gençlerin paraşütle alabalık avlaması, ilginç görüntüler oluşturdu.
Kar yağışının etkisini kaybettiği Hakkâri’de, güneşli havanın kendisini göstermesi ile birlikte vatandaşlar Zap suyu kenarında piknik yaptı, alabalık yakaladı. İki gurup halinde suyun iki yakasına 60-70 metre uzunluğunda ip bağlayan gençler, ipin ortasına iki metre arayla birer paraşüt bağlayarak, alabalık avlamanın heyecanını yaşadı. Bu taktikle her defasında 9-10 alabalık yakaladıklarını ifade eden gençler, uyguladıkları tekniğin işe yaramasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Zap suyunun karların erimesi ile birlikte debisinin yükseldiğini ifade eden gençler, burada alabalık avlayan veya piknik yapanların Zap suyuna fazla yaklaşmaması uyarısında bulundu.
UYARI:
Tırıvırı, paraşüt, katil tor ve hayalet ağ adı ile bilinen av malzemesi; farklı ebatlarda olabilen, genellikle 70 cm.x150cm. Ebadında ve çeşitli göz aralıklarında örülmüş ince misina ağından ve ağın ucuna takılmış kurşun ağırlıktan oluşmakta olup, olta ucuna takılarak balık avlamakta kullanılmaktadır. Yasal olmayan bu araçlar; genelde küçük balıkları (yavru balık) avladığından, balık neslinin yok olmasına, suya atış sırasında veya su içerisinde takılıp koptuğunda, su içerisinde kalarak kendisine takılan balıkların ölmesine, ölü balıkları yemek için gelen diğer balık, yengeç, ördek, karabatak, balıkçıl, su samuru gibi canlıların tırıvırıya dolaşması sonucunda boğularak veya açlıktan ölümlerine neden olmaktadır. Naylondan yapıldığı için de yıllarca yok olmayarak, yukarıda sayılan olumsuzlukları sergilerken ekolojik dengeyi bozmakta ve aynı zamanda çevre kirliliğine sebep olmaktadır.
Yasal olmayan ve yasaklanan bu ağın kullanılmasının engellenmesi, bilinçli ve yasal ortamda balık avcılığı için herkese görev düşmektedir. Su ürünlerinin, su ürünleri ile yaşamını sürdüren hayvanların doğal yaşam alanlarının korunması, üreme ve geliştirilmesi, sorumlu ve sürdürülebilir balık ve su ürünleri avcılığı yapılmasının sağlanması amacıyla kontrol ve koruma faaliyetlerinin etkin ve yaygın yapılabilmesi için çevreye ve doğaya birçok zararı bulunan bu tür malzemelerin kullanıldığını gören vatandaşlarımız ilçe müdürlüğümüzü ve günün 24 saatinde ücretsiz hizmet veren "156 Jandarma" telefon hattını arayarak ihbarda bulunabilirler.
Yorum Yazın