Pamuğun Üreticiye Maliyeti Yüzde 200 Arttı, Fiyat Yüzde 33 Azaldı
Pamuğun üreticiye maliyeti geçen yıla göre yüzde 200’lere varan bir oranda artış gösterdi. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut: "Acilen pamuğun hak ettiği fiyatı açıklayın ve primleri 1.5 lira yapın."
Çukurova’da hasadı başlayan pamukta fiyat geçen yılın çok altında seyrediyor. Üreticinin maliyeti geçen yıla göre yüzde 200’lere varan bir oranda artış gösterdi. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Geçen yıl 4.5 liradan başlayan pamuk fiyatları hasadın başında kilogramı 3 lira seviyesinde seyrediyor. Piyasalara müdahale için üreticiler açısından en uygun fiyatı açıklaması gerekenler, destek primlerini kilogram başına en az 1.5 lira olarak belirlemesi gerekenler, üç maymunu oynuyor. Acilen pamuğun hak ettiği fiyatı açıklayın ve primleri 1.5 lira yapın” dedi.
"BU NE YAMAN ÇELİŞKİ?"
Tarımsal üretimin her kademesinde olduğu gibi mazottan gübreye, zirai ilaçtan tohuma, sulamadan işçiliğe, tohumdan elektrik masraflarına dek pamuk üretim maliyetlerinin yüzde 200’lere varan oranda arttığına dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Tarımda net ithalatçı haline getirilen ülkemiz de ne yazık ki bir zamanlar beyaz altın olarak bilinen pamukta dışa bağımlıyız. Tekstil başta olmak üzere 30’dan fazla iş kolunun ana ham maddesi olan, stratejik önemdeki pamukta geçen sezon yaklaşık 1 milyon tonluk üretim vardı. Ne yazık ki yıllık ülke ihtiyacı yaklaşık 1.5 milyon ton olduğu için aradaki farkı ithalatla kapattık. Bunun için de 1 milyar 150 milyon dolar dışarıya para ödedik. Pamuğun kilogramı geçen sene 4.5 liradan satışa başlandı ama bu yıl hasadın başında pamuk fiyatları 3 lira seviyelerinde. Bu ne yaman bir çelişkidir böyle. Maliyetler bu kadar artarken pamuk fiyatlarının düşmesini neyle açıklayacaksınız? Pamuk dünya borsalarında işlem gören bir ürün elbette. Bu gerçekten hareketle neden fiyatlar açıklanmıyor, çiftçimiz piyasanın insafına kurban ediliyor? Pamukta derhal üreticiyi gözeten ve pamuğun hak ettiği fiyat açıklanmalı, destekleme primi en az kilogram başına 1.5 lira olarak belirlenmelidir.”
"DESTEK VERMİYORSUNUZ, BİR DE KÖSTEK OLMAYIN"
Pamukta dışa bağımlılıktan kurtulmak için üretimin ve üreticinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Biz pamuk üreticisine ve üretime destek isterken bu iş bilmez politikalara imza atanlar, pamukta 600-650 kilogram olan dönüm başına destekleme miktarını 500 kilograma düşürdüler. ‘Yandım anam’ diye feryat eden çiftçiler pamuktan da kaçmaya başladı. Ürettiği başına bela oldu, canını yaktı, yüreğini kanattı çünkü. Bu yetmedi, pamuk üreticilerinin destekleme primlerinin yüzde 70’ini bir dönem, kalan yüzde 30’luk kısmını da aylar sonra ödediler. Yani çiftçiyle alay ettiler, yiğidi kuru soğana muhtaç ettiler. Üreticiye daha vuracak darbeleri çok gibi görünüyor. Pamukta hasat başladı, ortada hâlâ fiyat yok. Laf cambazlığını bırakıp acilen dekara verilen 500 kilogram destek miktarı eski haline getirilmelidir.”
Yorum Yazın