Osmaniye'de ilk olarak 2001 yılında deneme amaçlı 150 dekar alanda ekilmeye başlanan ve buğday ile ekim nöbetine giren en değerli tarım ürünü olan yağlık ayçiçeğinde hasadın başlamasıyla bir şenlik düzenlendi.
Yağlık ayçiçeğinin yoğun olarak ekildiği köylerden Merkez İlçeye bağlı Kesmeburun Köyü'nde düzenlenen törene Vali Ömer Faruk COŞKUN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Bitkisel üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü K.Mehmet POYRAZOĞLU, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürümüz Hayri UYDURAN, üreticiler, teknik personel ve basın mensupları katıldı.
İl Müdürü tarafından konuklara yağlık ayçiçeğinin durumu, ekim alanı ve verim ortalaması hakkında bilgiler aktarıldı. İl Müdürü verdiği bilgilerde; "Sulanamayan alanlarda buğday ile ekim nöbetine giren en önemli ürünümüz yağlık ayçiçeğidir. %38 yağ içeren yağlık ayçiçeği 2017 yılında il genelinde 66.000 dekar alanda ekilmiş olup 21.000 ton ürün alınmıştır. Verim ortalaması yaklaşık 327-328 kg/da gerçekleşmiştir. 2018 yılında ise 58.000 ile 60.000 dekar arası ekim alanı olduğu tahmin edilmekte olup 19.000 ile 20.000 ton arası ürün alınması beklenmektedir. Yağışların iyi gitmesi sebebiyle bu yıl ekim alanı azalsa da verim ortalamasının 380-400 kg/da olması beklendiğinden rekoltenin geçen yıla yakın olacağı düşünülmektedir. Bakanlığımızca dekara 23 TL mazot-gübre desteği ve kg başına 40 krş prim verilmektedir. Bunun yanında ekim nöbeti uygulanmış olması sebebiyle kendinden sonra ekilen üründe de verim artışına olumlu katkı sağlamaktadır." Dedi.
Verilen bilgilerin ardından alanda hazır bekleyen biçerdöver ile yağlık ayçiçeği hasadının yapılışı izlendi.
Hasat işleminin ardından köylüler tarafından konuklara ikramlarda bulunuldu. Bir süre vatandaşlarla sohbet eden Vali Ömer Faruk COŞKUN emeği geçen herkese teşekkür ederek bereketli bir hasat sezonu diledi.
Yorum Yazın