Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde, "Organik Zeytin Yetiştiriciliği ve Zirai Mücadelesi" konusunda eğitim düzenlendi.
Eğitim, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'nin Başkanlığında, İl Müdür Yardımcısı Metin Öztürk, Gördes İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Akyol, Yunusemre İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Kurt, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personellerin katılımıyla gerçekleşti.
İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirilen eğitimde; Dr. Nurhan Varol " Organik Zeytin Yetiştiriciliği", Dr. Tülin Pekcan "Organik Zeytin yetiştiriciliğinde Gübreleme", Dr. Halil Topuz ise "Organik Zeylin Yetiştiriciliğinde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele" konularını işleyerek sunumlarını gerçekleştirdiler.
Eğitimde konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü Hasan ÇEBİ; "Ülkemizde ve İlimizde organik zeytin alanları hızla artmaktadır. Buna bağlı olarak personelin tarımsal üretimdeki bilgi ve becerilerini arttırmak, tekniğine uygun yetiştiricilik yapmalarını öğreterek, modern yetiştiriciliğin uygulama sahasını genişletmek, dolayısıyla üreticilerimizin birim alandan daha yüksek gelirler elde etmelerini sağlamak amacıyla, bu tür eğitimlerimizi önemsemekte ve artarak devam ettirmekteyiz" dedi.
İl Müdürü Hasan ÇEBİ sözlerine şöyle devam etti: "Dünya'ya baktığımızda hızlı bir şekilde organik tarıma yönelme görmekteyiz. İlimizde de bu anlamda Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş'ın başlatmış olduğu Organik Tarım Projemiz bulunmaktadır. Uzun vadede hedefimiz Manisa İlinin tamamında organik tarımın yapılmasını sağlamaktır. Bu hedefin gerçekleşmesi için çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Düzenlemiş olduğumuz eğitimler de bu projemizin bir parçasıdır.
İlimizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 40.438 zeytin üreticisi bulunmaktadır. Manisa'da 2000 yılında 6.806.302 adet olan zeytin ağacı varlığı bugün itibariyle 22.265.000 adet ağaca çıkmıştır. 2003 yılında Türkiye zeytin üretiminin % 6,85'ini üreten Manisa, 2014 yılında ise %14 ünü üretmektedir. Dünya üretiminin ise %1.2 sini Manisa karşılamaktadır. Türkiye'de toplam 826 bin hektar zeytin üretim alanınında Manisa, Türkiye 4.sü, 153.000 ton zeytin üretim miktarı ile Türkiye üçüncüsüdür" dedi.
Manisa İlinde pek çok ilaç ve gübre bayisinin bulunduğuna dikkat çeken Hasan Çebi; "İlaç ve gübre bayilerine olan denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam etmektedir ve edecektir. İlçe Müdürlüklerimizde çalışan arkadaşlarımıza bu konuda çok büyük görevler düşmektedir. Reçetesiz, yasaklanmış ve kullanım tarihi geçmiş ilaçlar konusunda çalışmalarımızı aralıksız sürdürmek durumundayız. Organik zeytin yetiştiriciliğinde de organik ilaçların ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda üreticilerimizi bilgilendirmemiz gerekmektedir. Müdürlük olarak takip sistemimiz, SMS bilgilendirme sistemimiz bulunmakta olup ilaçlamalar konusunda duyurularımızı buradan yürütmekteyiz "dedi.
2016 yılı içerisinde bu tür eğitimlerin devam edeceğini ifade eden İl Müdürü Çebi; "Yetiştirme tekniği, sulama, gübreleme ve ilaçlama konularında eğitimlerimiz aralıksız sürecektir. Bu aşamada üreticileri bilgilendirme hususunda personelimize çok iş düşmektedir. Eğitime katılan arkadaşlarımızın başarılarının devamını diliyor, hocalarımıza da katılımlarından dolayı kurumumum adına teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı.
Eğitimcilerin sunumlarının ardından soru cevaplarla toplantı sona erdi.
Yorum Yazın