Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, bölge için çok önemli olan fındığın organik olarak da üretilmesi önerisinde bulundu.
Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, bölge için çok önemli olan fındığın organik olarak da üretilmesi önerisinde bulundu. Güney, "Organik fındık konvansiyonel, kimyasal girdi içermeden doğal yöntemlerle üretilerek elde edilir. Organik fındık üretiminde diğer organik ürünlerde de olduğu gibi ekosisteme zarar da verilmez." dedi.
Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, Cihan'a yaptığı açıklamada, genel olarak organik tarım üretiminin Türkiye'de toplam ürünlerdeki payının 2014 yılında yüzde 2 olduğunun tespit edildiğini ifade etti. Güney, "Çarşamba'da ise 2014 yılı içerisinde tüm ürünlerde organik tarım miktarı yüzde 10 olarak gerçekleşmiştir. Çarşamba'da 50 ayrı tarım ürünü üretildiğinin belirlendiğini ifade eden Güney, "Bu üretim alanı arazilerinin yüzde 80'i fındık ekim alanıdır. Bölgede en büyük miktarda organik fındığı üreten Çarşamba'dır. Çarşamba çiftçisi, 2014 yılında 5 bin ton organik fındık üretti. Sertifikalı olan organik fındık diğerine göre 1 TL daha yüksek fiyata satıldı." ifadelerini kullandı.
DEVLETTEN TEŞVİK VE DESTEK VAR
"Devlet, organik tarımı olduğu gibi organik fındık üretimini hem teşvik ediyor hem de maksimum destekliyor." diyen Dursun Güney, üreticiye seslenerek, "Yeter ki örgütler sisteme uygun hareket etsinler. Organik fındık yetiştiriciliğinde Tarım Bakanlığımız alan bazlı destek veriyor. 2014 yılında alan bazına normal fındık üreticisine Bakanlık 150 TL destek verirken, organik fındık üreticisine artı 70 TL daha verdi. Dolayısıyla organik fındık üreten alan bazlı 220 TL destek almış oldu. 2014 yılı içerisinde Çarşambalı organik fındık üreticisi bakanlığımızdan, projeler ile AB'den (Avrupa Birliği) ve firmaların alımdaki fiyat farkı destekleriyle toplamda 9 milyon destek almış oldu." açıklamasını yaptı.
BAKIMI DAHA UCUZ
Kendilerine başvurulduğunda, dernek olarak her konuda üreticilere yardımcı olduklarını da aktaran Güney, "Organik fındık üreticileri derneğimiz bin 700 üye sayısına ulaştı. Ben de 2002 yılından itibaren organik fındık üretiyorum. Bakımı daha ucuz. Örneğin otları ilaçla yakmak yerine tırpan marifetiyle yapıyoruz. Her konvansiyonel gübre atımından sonraki yıl gübre oranının biraz daha artırılarak atılması gerekiyor. Organik fındık üreticileri olarak bizler ise doğal gübre kullanıyoruz. Ben 5 yıldır toprağa gübre atmıyorum. Çünkü ekosistem kendini koruyor. Dallara sıvı organik gübre veriyorum." dedi.
DONDAN AZ ETKİLENİYOR
Organik fındığın dondan da az etkilendiğini söyleyen Güney, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı: "Çünkü kimyasal verilen fındık don zamanına kadar bazen karanfili yani çiçeği açıyor. Oysa organik fındık don zamanında filizlenmiyor, o yüzden tamamen diyemem ama dondan çok daha az etkileniyor. Biz hasadı da farklı yapıyoruz. Asılarak, dalından çekilerek toplanan fındığın gelecek yıl ürününe de zarar veriliyor. Biz 8'inci ayın 25'ini bekliyoruz. Ve dalları sallayarak topluyoruz. Ağaçtaki fındığın yüzde 85'i dibine düşüyor. Kalanı da elimizle daldan topluyoruz."
Yorum Yazın