Ordu Büyükşehir Belediyesi, kırsalda yaşayan insanların gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla uygun şartları taşıyan 40 çiftçinin her birine 100’er adet olmak üzere toplam 4.000 adet kaz dağıtılacak
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, gelir getirici tarım projeleri kapsamında 330 koyun dağıtımının ardından kaz dağıtımı gerçekleştireceklerini söyledi. Başkan Güler, Pazartesi günü 4 bin kaz dağıtılacağını açıkladı.
Başkan Güler, kırsalda yaşayan insanların gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, geçimini tarımsal faaliyetler ile sürdüren halkı kırsalda tutarak kent merkezlerine göç etmelerini önlemek, tarımsal üretim ile ilgili olarak kullanılmayan potansiyeli aktif hale getirerek ekonomiye kazandırmak ve yeni üretim modelleri oluşturarak yerelde yeni sektörlerin gelişmesini teşvik etmek amacıyla ‘Kaz Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması’ Projesini hayata geçireceklerini söyledi.
40 ÇİFTÇİYE 4000 ADET KAZ DAĞITILACAK
Başkan Güler, yaptığı açıklamada, projenin özellikle Ordu’nun orta ve yüksek kesiminde yer alan ilçelerde uygulanacağını belirtti. Proje kapsamında ilk etapta orta ve yüksek ilçelerde uygun şartları taşıyan 40 çiftçinin her birine 80 dişi ve 20 erkek olmak üzere 100’er adet olmak üzere toplam 4.000 adet kaz verileceğini belirten Güler, ayrıca kazların gezinti alanının etrafının kafes tel ile çevirmesi için malzeme ve 1 ay yetecek kadar yemin de proje kapsamında verileceğini kaydetti.
Güler, “Proje ile ilk yıl sürünün büyütülmesi, kesim sezonunda kesilecek kazlar ile 2. yılda 30 bin TL, 3. yılda 55 bin TL kar elde edilmesi ve 3. yılsonunda ise her bir sürü büyüklüğünün 1000 adete ulaşmasını hedefliyoruz” dedi. Güler, projenin Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği içerisinde gerçekleştirileceğini, kaz etinin ekonomik kazanca dönüştürülerek MİGROS gibi büyük süpermarketlere satışının yapılacağını vurguladı.
DAĞITIM PAZARTESİ
Kaz dağıtım töreni 26 Ağustos 2019 Pazartesi günü saat 11.00’de Altınordu Mezbahası önünde gerçekleştirilecek.
BESİN DEĞERİ DAHA YÜKSEK
Kaz yetiştiriciliği dünyada ve Türkiye’de kanatlı hayvan yetiştiriciliği içerisinde son sıralarda yer alıyor. Bunun başlıca nedeni kazların üreme yeteneklerinin diğer kanatlılara göre daha zayıf olmasında yattığı belirtiliyor. Buna karşın kaz eti yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir et türü olarak görülürken çeşitli yemekleri yapılabiliyor. İyi otlatılabilen hayvanlar arasında bulunan ve hemen hemen tüm hayatlarını çayırlar üzerinde geçirebilen kazlar çimleri en kısa kesen hayvanlar olarak biliniyor. Yabancı ot mücadelesinde kullanılabilen kazların diğer hayvanlardan en ayırt edici ve ilgi çekici yanı bitkisel üretimde yabancı otla mücadelede kullanılabilmesi olarak görülüyor.
TAVUK VE HİNDİDEN DAHA DAYANIKLI
Kazlar, genç yabani otları tanıyarak, esas bitkilere zarar vermeden yerler. Böylece kazlar tarımsal ilaç kullanmadan endüstriyel bitkilerin yabancı ot mücadelesinde tarlalarda kullanılabilirler. Kazlar hastalıklara ve çevre şartlarına, tavuk ve hindilerden daha dayanıklıdırlar. Kazlar uygun bir şekilde barındırıldıklarında nadiren hastalanırlar. Tavuk ve hindilerde sorun olan birçok hastalık kazlarda görülmez. Kazlar üretim giderleri yönünden diğer kanatlılara göre daha ekonomiktirler. Yetiştirilmeleri ve bakımları diğer kanatlılara göre kolay ve masrafsızdır. Çok basit barınaklarda hatta zorunlu hallerde diğer hayvanların barınaklarının bir köşesinde kolaylıkla barınabilmektedirler. Hastalıklara dayanıklı oluşları sayesinde ilaç masrafları ve ölüm oranı da düşüktür.
Yorum Yazın