Dünya Gıda Örgütü (FAO) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından ortak hazırlanan rapor, gelecek 10 içinde tarım ürünleri fiyatlarının düşük kalacağı tahmininde bulundu.
Dünya Gıda Örgütü (FAO) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından ortak hazırlanan rapor, gelecek 10 içinde tarım ürünleri fiyatlarının düşük kalacağı tahmininde bulundu.
OECD ve FAO tarafından hazırlanan “Tarımsal Görünüm, 2018-2027” raporu Paris’te kamuoyuna açıklandı.
Raporda, tarımsal ürünlere ve gıdaya yönelik küresel talepteki zayıflamaya dikkat çekildi.
Tarım sektöründe sürekli verimlilik artışı tahmin edildiği kaydedilen raporda, “Sonuç olarak, önümüzdeki on yılda ana tarım ürünlerinin fiyatlarının düşük kalması bekleniyor.” ifadesi kullanıldı.
Tüm zamanların en yüksek seviyesi
Tarım üretimin dünyada, çoğu ürün için düzenli olarak arttığı kaydedilen raporda, çoğunluğu hububat olmak üzere, et, süt ürünleri ve balık için 2017'de üretimin rekor seviyelere ulaştığı, hububat stok seviyelerinin ise yıllık raporlara göre tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktığı kaydedildi.
Raporda, tarım ticaretinin gıda güvenliğinin sağlanmışında önemli bir rol oynadığı vurgulandı.
Fakir ülkelerde artış
FAO ve OECD raporuna göre, küresel tarım ve balık üretimi gelecek 10 içinde yüzde 20 artış gösterecek.
Sahra altı Afrika, Güney ve Doğu Asya, Ortadoğu ile Kuzey Afrika tarım üretiminin daha fazla artacağı tahmininde bulunulan raporda, özellikle gelişmiş Batı Avrupa ülkelerinde ise tarım üretiminin düşeceği öngörüldü.
Biyoyakıtlar
Tarım ürünlerinden elde edilen biyoyakıtlara yönelik talebe yönelik artışın süreceği kaydedilen Raporda, “Biyoyakıtların üretimine yönelik tahıl ve bitkisel yağ talebinin, tahmin edilen dönem boyunca büyük ölçüde değişmeyeceği öngörülüyor. Biyoyakıtlar katlanarak artarak, ağırlıklı olarak mısır olmak üzere 120 milyon ton ek tahıl talebi yaratacak” denildi.
Yine raporda, biyoyakıt kullanımı için şeker kamışı üretimini de artacağı tahmininde bulunuld
Yorum Yazın