Şekerbank

Ödül: "Arıların geleceği insanların geleceği demektir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ödül: "Arıların geleceği insanların geleceği demektir"
Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, "Arıların geleceği insanların geleceği demektir. 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nün “Şifanın İşçileri” arılar için farkındalık oluşturmasını diliyorum" dedi.

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, "Arıların geleceği insanların geleceği demektir. 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nün “Şifanın İşçileri” arılar için farkındalık oluşturmasını diliyorum" dedi.

Dünya Arı Günü'nün amacının arıların insanlık ve dünya için taşıdıkları önemin hatırlatılması, bu konuda bir farkındalık tesis edilmesi olduğunu belirtti. Arıların ekosistemin korunmasında, artan dünya nüfusunun sürdürülebilir bir şekilde beslenmesinde, biyoçeşitliliğin korunmasına yardımcı olmada hayati derecede önemli bir rol oynadığını anlatan Ödül, "Albert Einstein'nın 'Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır' değerlendirmesi, bu önemin ispatı niteliğindedir. Arı varsa hayat var demektir. Hepimizin yaşamı, onların yaşamına bağlıdır. Tozlaşma, bitkiler dünyasında türlerin devamlılığını sağlar. Yapılan araştırmalara göre, insanların besinlerinin yüzde 90'ından fazlasını oluşturan 100 bitki türünden dörtte üçü arıların tozlaşması (polinasyon) sayesinde elde edilmektedir. Günde 20 bin arı kovandan bir kaç kez çıkarsa her gün 20 milyon veya daha fazla çiçeğin tozlaşması sağlanabilir. Tarımsal ürünlerin arılar tarafından tozlaştırılması yalnızca verimi artırmakla kalmaz aynı zamanda ürün kalitesini de yükseltir" ifadelerini kullandı.

"Dünya Arı Günü vesilesi ile yaşanan covid-19 pandemisini de dikkate alarak hastalıkların korunma ve tedavisinde bal, propolis ve arı sütü gibi arı ürünlerinin kullanılmasının araştırılması diğer önemli bir konu olarak görülmelidir" diyen Ödül, "Bu ürünlerin bakteri, virus ve diğer enfeksiyonlarla mücadelede hem immun sistemi güçlendirmesi hem de enfeksiyon etkenleri üzerine etkileriyle sağlığın korunmasına katkı sağlayabilecek doğal destek ürünleri oldukları bilinmektedir. Ülkemiz sahip olduğu yaklaşık 8 milyona yakın kovan varlığı ile dünyada ikinci sırada, 120 bin ton dolayındaki bal üretimi ile dünyada altıncı sıralarda yer almaktadır. Hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır" değerlendirmelerinde bulundu.

Arıcılıkta yasal ve yapısal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Ödül, şunları kaydetti:

"Kamu, STK'lar ve özel sektör işbirliği ile, arıların sağlığını tehdit eden onlarca hastalığı tehdit olmaktan çıkarıp minimize etmek üzere ulusal projeler uygulanmalıdır. Çiftçi-Arıcı koordinasyonu daha da geliştirilerek zirai mücadele de kullanılan pestisitlerle arıların ölümüne sebep olan uygulamaların önüne geçilmelidir. Arıcılık faaliyetleri eğitim çalışmalarıyla bilinçli olarak yürütülmeli, planlı, programlı bir yetiştiricilik sistemiyle, yüksek verimli ana hatlar elde edilmelidir. Ülkemizde gen kaynaklarının başta Kars bölgemize has Kafkas arı ırkı olmak üzere, alt ekotiplerinin tespit edilerek tanımlanması, tescili ve gen kaynağı olarak sertifikalandırılmasına acilen ihtiyaç vardır. Arıların geleceği insanların geleceği demektir. 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nün “Şifanın İşçileri” arılar için farkındalık oluşturmasını diliyorum."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cargill salgın döneminde üretime devam eden kahraman çiftçileri yalnız bırakmadıÖnceki Haber

Cargill salgın döneminde üretime devam e...

Türk çam balının çevresindeki vızıltıSonraki Haber

Türk çam balının çevresindeki vızıltı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar