TOFİDAS

Nesli Tükenme Tehlikesindeki Kelaynakların Umut Veren Göçü Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nesli Tükenme Tehlikesindeki Kelaynakların Umut Veren Göçü Başladı
Nesli tehlike altındaki kelaynakların korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar meyvelerini veriyor. Yalnızca Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üretme istasyonunda bulunan kelaynak popülasyonu 330 bireye ulaşırken, iki kelaynak uydu vericisiyle takip edilerek doğal göç davranışlarını kazanmaları hedefleniyor.
Çim Sınırlayıcı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin sembol türlerinden biri olan ve geçmişte sayıları tek hanelere kadar düşen kelaynakları (Geronticus eremita) koruma çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Geçmişte tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yayılım gösteren kelaynaklar, günümüzde sadece Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üretme istasyonunda yaşamlarını sürdürüyor.

DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, kelaynakların korunmasına yönelik yürütülen faaliyetler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çokçetin, "Kelaynakları koruma çalışmalarımıza 1977 yılında kurduğumuz üretme istasyonumuzda 2 ergin ve 9 yavru birey ile başladık. Bugün, kelaynaklara özel kafeslerde yapılan bakımlar neticesinde bu sayı 330'a ulaşmış durumda," dedi.

1989 yılından bu yana göç yollarındaki çeşitli tehlikeler nedeniyle göç edemeyen kelaynakların yeniden doğal göç davranışlarını kazanması için DKMP Genel Müdürlüğü yoğun çaba sarf ediyor. Bu kapsamda geçmiş yıllarda göçe bırakılan bazı kelaynak bireylerinin elektrik nakil hatlarına çarpması sonucu yaşamını yitirmesi üzerine harekete geçildi. DKMP Genel Müdürlüğü ve WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye koordinasyonuyla tehlike oluşturan hatlar izole edilerek güvenli hale getirildi.

Umut ve Sıla 650 Kilometre Yol Kat Etti

Koruma çalışmalarının yanı sıra kelaynakların göç davranışları üzerine de projeler yürütüldüğünü belirten DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, "WWF-Türkiye iş birliğiyle yürütülen bir proje kapsamında, kelaynakların göç yollarının uydu vericileri aracılığıyla izlenmeye başlandığını" ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde toplam 45 bireyden oluşan kelaynak kafilesinin göç yolculuğuna uğurlandığını aktaran Çokçetin, "Kelaynakların göç güzergâhları ve göç süreci güvenliği hakkında veri elde etmek amacıyla iki kelaynağa uydu vericisi takarak göçe gönderdik. Verici takılan ve 'Umut' ile 'Sıla' adı verdiğimiz bu iki bireyden sinyal almaya da başladık. Umut ve Sıla, göçün ilk üç gününde yaklaşık 650 kilometre mesafe kat ederek Irak'ın iç kesimlerine ulaştı," bilgilerini paylaştı.

Kelaynakların doğal göç davranışlarına dönmesinin hem türün korunması hem de Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Genel Müdür Çokçetin, "Umut ve Sıla'nın göç serüvenini, uydu vericileri aracılığıyla adım adım takip edeceğiz," diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TARSİM’den İlk Yarıda 7,3 Milyar Lira Hasar Tazminatı ÖdemesiÖnceki Haber

TARSİM’den İlk Yarıda 7,3 Milyar Lira Ha...

Çiftçinin KDV Yükü Hafiflesin: Sulama Elektriğinde Vergi Kalksın TeklifiSonraki Haber

Çiftçinin KDV Yükü Hafiflesin: Sulama El...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar