Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Karadeniz Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucunda Muş Lalesi tescillendi.
Muş'tan ilk defa bir ürünün tescillendiğini ve bunun önemli olduğunu söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte Muş Lalesi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu çalışmalar sonucunda Muş Lalesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılı Aralık ayında 'Muş 1071' ismi ile tescillendiğini söyledi.
Muş lalesinin bahar aylarında 15-20 gün çiçek açtığını kaydeden Çolakoğlu, "Muş lalesi kentin sembolü haline geldi. Soyunun tükenmemesi için bu laleyi korumak amacıyla çok daha geniş alanlara yaymak gerekir. Birçok yerde ekonomik kazanç için lale ekimi yapılırken, Muş'ta lale doğal ortamda kendiliğinden yetişiyor. Bu nedenle bu bitkinin tescilli olması son derece umut vericidir." dedi
Çolakoğlu, Muş Ovası'nda Nisan ayının son haftasında açan, Muş ili ile özdeşleşen, ekonomik bir getirisi olmayan kırmızı lalelerin, ekonomiye kazandırılabilmesi için üniversite ve enstitülerin gerekli çalışmaları yapmak müteşebbislerin bu işin içine girmeleri gerektiğini belirtti.
Yorum Yazın