Şekerbank

Muğla, Çilek Üretiminde 16. Sıraya Yükseldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muğla, Çilek Üretiminde 16. Sıraya Yükseldi
Muğla Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) destekleri ile 2018 yılından beri her yıl büyüyerek devam eden ve Muğla'nın Vali Hanım Çileği olarak bilinen Çilek Projesi sayesinde üretim alanları iki katına çıktı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü Çilek Projesi kapsamında 49 üreticiye verilen destekle üretim alanına 147 dekar daha eklendi. Buna göre proje başlamadan önce 2017 yılında üretim alanı 414 da İken TUİK 2021 verilerine göre iki katına çıkarak 1010 dekar alana ulaştı ve 3507 ton çilek üretimi yapıldı. 2021 yılı verilerine göre çilek üretiminde Muğla 16. Sırada yer alarak kaliteli çilek üretimi ile kısa sürede pazarda yerini aldı.

Türkiye’de 2021 verilerine göre yaş meyve ve sebze olarak 42 bin ton ihracat yapılarak 46 milyon dolar gelir sağlandı. 

Muğla’da çilek girmeyen ev ve çilek yemeyen çocuğun kalkmaması hedefiyle başlatılan proje ile ilgili detaylı bilgileri aktaran Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Başlatılan proje kapsamında üreticiye çilek fide desteğinin yanında malç, sulama için gerekli sistem, gübre ve ilaç gibi malzemeleri desteği sağlandı. İlimizde parçalı arazi yapısından dolayı gelir getirici alternatif arayışında olan üretici için çilek iyi bir gelir kaynağı oldu.  Projenin tüm etapları boyunca üreticiye projenin yürütücüsü Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından eğitim desteği sağlanarak üretimin her aşaması takip edildi” dedi. 

Muğla’da 12 Aya Yayılan Çilek Üretimi

Muğla’da çilek üretiminin 12 ay yapılabildiğinin altını çizen Saylak, “Yüksek bölgelerde yetiştiriciliği yapılan çilekler bölgenin ilk don olayından etkilenene kadar açıkta dayanmakta ve yetiştiriciliği yapılabiliyor dedi.

Saylak sözlerine şöyle devam etti: “Çileğin örtü altına alınan kısmında 12 ay üretim yapma imkânına sahip Muğla’da her sezon iri ve lezzetli çilek bulmanız mümkün. Sezon dışında yetiştirilen ürünler de daha yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. İhracatçı firmalar tarafında oldukça yoğun talep görürken, turistik bölgelerimizdeki pastane, cafe, restoran ve otel gibi turistik işletmelerden gelen talep azımsanmayacak oranda. Ayrıca Muğla geneli çilek üreticileri bir araya gelerek kurdukları Muğla Çilek Üreticiler Birliği ile gerek iç gerekse dış piyasa alıcılar karşılarında belli kaliteyi yakalayan üreticiler birliğini muhatap bulmaları ihracatın önünü açacaktır. Türkiye’de çilek üretim alanlarında son beş yılda yaklaşık %20 artış olurken Muğla’da artış hızı yaklaşık %240’a ulaştı.  Üretim alanından elde edilen verimlilik ülkede % 61 artarken Muğla’da bu artış %250 oranında oldu.”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Süt ürünleri sektörü 2023 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefliyorÖnceki Haber

Süt ürünleri sektörü 2023 yılında 1 mily...

Türk zeytinyağını almak için OLIVTECH’e geldilerSonraki Haber

Türk zeytinyağını almak için OLIVTECH’e...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar