Türkiye'nin stratejik ürünlerinden mısırda Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesinin gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
AA muhabirinin, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, yağ, un, tohum, yemlik ve biyo yakıt üretiminde kullanılan mısırda bu yılın verimli geçmesi bekleniyor.
TÜİK'in 2015 Bitkisel Üretim 1. Tahmini Raporu'na göre, bu yıl mısır rekoltesinde önceki yıla göre yüzde 6 artış görülecek ve rekolte 6 milyon 300 bin ton civarında olacak.
TMO'nun raporlarına göre de kayıt yapılmaya başlanılan 1970'te 648 bin hektarda ekilen mısırdan 1 milyon 40 bin ton ürül elde edildi. 2014'te bu rakam, 658 bin 645 hektarda 5 milyon 950 bin tona ulaştı. TÜİK'in tahminlerinin gerçekleşmesi halinde 45 yılda yüzde 505'lik rekolte artışı yaşanacak.
- Çukurova, ümit verdi
Türkiye'de ilk mısır hasadının yapıldığı Çukurova'daki bazı yörelerde hasada başlandı.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, AA muhabirine, geçen yıl ülke çapında üretilen 5 milyon 950 bin tonluk mısırın 1 milyon tonunun Adana'da hasat edildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye'deki mısır üretiminin yarısı Akdeniz bölgesinden karşılanıyor. Adana'nın payı ise yüzde 17. Bu yıl 1 milyon 161 bin dekar alana mısır ekildi. Mevsim şartları normal giderse geçen yıl elde edilen 1 milyon tonun üzerine çıkacağımızı, dekar başına bin 500 ila bin 800 kilogram ürün alınacağını söyleyebiliriz. Rekoltede geçen yıla nazaran yüzde 20 artış bekliyoruz."
Yorum Yazın