TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Üretici, hasat dönemi öncesi gümrük vergileriyle oynanmasını istemiyor”
Mısır hasadının başladığı bu günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle basın açıklaması yayınlayan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, üreticilerin mısır ekiminden hasat dönemine kadar geçen sürede çektikleri zorlukları bildiklerini, üreticinin hasat dönemi öncesi tarım ürünlerindeki (Mısır, Buğday, Arpa vb.) gümrük vergileriyle oynanmamasını istemediğini söyledi.
ÜRETİCİ, ÜLKE EKONOMİSİNE ÜRETEREK DESTEK OLMAK İSTİYOR
Başkan Bilgiç, açıklamasında şunları söyledi;
“Bölgemizin ana ürünü olarak tarlalardaki yerini alan mısır hasadı bugünlerde başladı. Hasadına başladığımız mısırın Şubat-Mart aylarında ekiminden, Ağustos ayı başında başlayan hasat dönemine kadar geçen sürede üreticilerimizin ne kadar emek verdiğini, alın teri döktüğünü, uykularının nasıl kaçtığını çok iyi biliyoruz. Adana Ticaret Borsası olarak diyoruz ki; çiftçimizin emek ve alın terinin ekonomiye dönüştüğü bu günlerde üreticimiz, emeğinin karşılığını hakkıyla alsın. Tarlaya ektiği tohumu her türlü olumsuzluk ve hava şartlarına rağmen binbir emek ve zahmetle Allaha emanet edip beklediği ürününden helal rızkını sağlasın. Bunu sağlarken önüne yanlış uygulamayla hesapta olmayan olumsuz koşulların çıkmaması gerekir. Üreticilerimiz ürettiği bütün ürünlerdeki kazançlarıyla hem hayatlarını idame ettirmek, hem de yaptıkları işi sürdürülebilir kılmak, gelişen teknolojiye ayak uydurmak, eskiyen makine ve ekipmanlarını yenileyerek kendilerinin ayakta kalmasını istemektedirler. Ve böylelikle amaçlarının ülke ekonomisine üreterek en büyük desteği vermek olduğunun şuurunu en iyi onlar idrak ediyorlar.”
ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ DEĞERİNDE SATMAK İSTİYOR
Peki, üretici ne istiyor? Binbir zahmetle ürettiği tarımsal ürünleri değerinde satmak istiyor. Her hasat döneminde yaşanan benzer sıkıntıları bu hasat döneminde yaşamak istemiyor. Mısırın maliyeti belli, bu maliyetin üzerine emeğinin, alın terinin karşılığını koymak istiyor. Aslında üretici çok şey istemiyor. Hasat dönemi öncesi tarım ürünlerindeki (Mısır, Buğday, Arpa vb.) gümrük vergileriyle oynanmamasını istiyor. Bunu bir ithal takvimine bağlayıp, tarım ürünlerinin hasadı ülkemizde tamamlandıktan sonra ithalatına ihtiyaç duyulan ürünlerde gümrük vergilerde ayarlama yapılabilir. Buna kimsenin itirazı olmaz. Mısır hasadı başlarken mısıra uygulanan gümrük verilerinin düşürülmesi üretici aleyhine piyasa oluşmasına ve istismara sebep olmuştur. Mısır üreticisi bundan zarar görecektir. Bu uygulamanın yanlış olduğunu buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Hayatını toprağa adamış, sadık yâri olarak toprağı görmüş bu ülkenin efendileri olan köylülerimize, çiftçilerimize bu mutluluğu çok görmeyelim. 2017 yılı mısır hasadının tüm tarım paydaşlarına bol, bereketli ve kazançlı bir yıl olmasını diliyoruz.” dedi.
Yorum Yazın