Tütünle ilgili bugüne kadar verdiği mücadelelerle özellikle tütün üreticilerinden büyük takdir toplayan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman’a Sarmalık Tütüne İlişkin Araştırma Enstitüsü kurulması için kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.
TBMM Başkanlığı’na sunulan 10 maddelik kanun teklifinde; tütün üreticilerin sorunlarının tespiti, ekonomik anlamda durumlarının iyileştirilmesi, sarmalık tütünün kalitesinin korunmasına yönelik çalışmaların yapılması, tütünün ilk üretim aşamasından hasada dönmesine kadar olan süreçte üreticilerin finansman ihtiyacına ve diğer finansal destekleme çalışmalarına yönelik atılacak adımların belirlenmesi amacıyla Sarmalık Tütün Araştırma Enstitüsü kurulması öngörülüyor.
Tütün İhtiyacının Yerli Tütünden Sağlanması Üreticileri Kurtaracak
Sarmalık Tütün Araştırma Enstitüsü kurulmasına ilişkin kanun teklifi hazırlayan Milletvekili Tutdere, aile ziraatında anahtar ürünlerden olan tütün üretiminin artırılmasının köylerin boşalmasının önüne geçip kırsal alanlardan büyükşehirlere göçün azaltacağını ifade etti.
İktidarın tütün üretimi konusunda yanlış politikalar yürüttüğünün altını çizen Milletvekili Tutdere, “Sigara üretiminde tütün ihtiyacının yerli tütünden sağlanması Türkiye tütüncülüğünü ve dolayısıyla sarmalık tütünün yetiştirildiği bölgelerdeki üreticileri kurtaracaktır. Dünyanın önemli sigara pazarlarından biri olmamızın ekonomimiz ve toplum sağlığı açısından yarattığı dezavantajları toplumumuzun en alt gelir grubunda yer alan tütün üreticileri lehine avantaja çevirme fırsatı yaratmak için uygulanabilecek pek çok yöntem mevcut olmasına rağmen ülkemizde üretici aleyhine tüm yöntemler denenmektedir.” dedi.
Yasaklarla Boğuşan Tütün Üreticileri Ekonomik Anlamda Rahatlayacak
Kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tutdere, “Sarmalık Tütüne İlişkin Araştırma Enstitüsü’nün kurulması ülke ekonomisine azımsanmayacak ölçüde katkılar sağlayan tütünün ve sayıları yüzbinleri bulan ancak yasaklar nedeniyle mağdur olan dar gelirli tütün üreticilerinin ekonomik anlamda durumlarının iyileştirilmesini sağlayacaktır. Sarmalık Tütüne İlişkin Araştırma Enstitüsünün kurulmasıyla birlikte yerli tütün üreticilerimiz yüksek üretim kapasitesinden en üst düzeyde faylanabilecek ve Türkiye tütünü ithal eden değil ihraç eden bir ülke olabilecektir. Bundan dolayı da Sarmalık Tütüne İlişkin Araştırma Enstitüsü’nün kurulması büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Teklif Yasalaşırsa Adıyaman’a Sarmalık Tütün Araştırma Enstitüsü Kurulacak
Kanun teklifinin amaçlarına ilişkin detaylı açıklamalarda bulunan Tutdere, “Bu kanunun amacı; Adıyaman’ımız ve bölgemiz için büyük bir öneme sahip olan sarmalık tütünün ekonomiye katkısının ve bu alandaki istihdamın artırılması, üretici ve dağıtıcıların sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri getirilmesine yönelik olarak bir araştırma enstitüsü kurulmasını sağlamaktır. Kanun teklifimiz yasalaştığı takdirde Bakanlığa bağlı olarak Adıyaman il merkezinde kamu tüzel kişiliğini haiz Sarmalık Tütün Araştırma Enstitüsü kurulacak ve yıllardır büyük mağduriyetler yaşayan tütün üreticilerimiz için yasal güvence sağlanmış olacak. Sarmalık tütün üreticisine yönelik gerekli tarımsal desteklerin planlanması ve yürürlüğe girmesini Bakanlık ile koordine ederek yürürlüğe girmesini sağlayacak olan enstitü aynı zamanda tek başına sarılıp kıyılan tütünlere satış ve pazarlama kanalında koruyucu bir yaklaşım sergilenmesine yönelik çalışmalar da yapacak. En önemli eksiklerden birini de yine bu kanun gidererek, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası ile koordineli olarak sarmalık tütünün ilk üretim aşamasından hasada dönmesine kadar olan süreçte üreticilerin finansman ihtiyacına yönelik çalışmalar yapacak.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın