Şekerbank

Meşe Yaprağıyla Et ve Süt Verimi Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meşe Yaprağıyla Et ve Süt Verimi Artıyor
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde hayvan yetiştiricileri hayvanlarından kışın daha iyi verim almak için meşe yaprağı stoklamaya başladı.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde kış hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, özellikle küçükbaş hayvan besiciliği yapanlar da kış aylarında hayvanlarından daha verimli almak için meşe yaprağı keserek, stoklamaya başladı. Suni yem yerine daha doğal olan ve Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde bol miktarda bulunan meşe ağaçlarının budanarak yapraklarının kurutulmasının önemli olduğunu belirten Çermikli besiciler, bu nedenle yaklaşık bir aydan beri hayvanları için meşe yaprağı kestiklerini söyledi.

YANINA ARPA SAMAN EKLENİYOR

Meşe yaprağının kış aylarında saman ve arpanın yanında özellikle keçi ve koyun gibi küçükbaş hayvanlara yedirdiklerini, bunun sonucunda da hayvanlardan daha iyi ürün aldıklarını belirten besiciler, "Meşe yaprağı yiyen hayvan daha iyi beslenmekte. Bunun sonucu olarak hem et ve hem de süt ürünü alımında daha verim elde edilmektedir. Ayrıca doğal beslendikleri için insanlar sağlıklı et ve süt, süt ürünleri tüketebilmektedirler. Biz geçmiş yıllardan beri hayvanlarımızı meşe yaprağı ile beslemeye daha uygun buluyoruz. Meşeliğimizden topladığımız için ekonomik olarak da hayvanlarımızı besleme olanağı yaratmış oluyoruz. Tüm besicileri eskiden olduğu gibi suni yem yerine hayvanlarını meşe yaprağı ile beslemelerini öneriyoruz" dediler.

MEŞE AĞACI

Çermik'te Anadolu, İran, Suriye ve Yunanistan'da doğal yayılış gösteren meşenin yaklaşık 300 türü bulunmaktadır. 3 metreden 25 metreye kadar büyüyebilen bu bitkinin gövdesi önceleri düz sonraları ise derin yarıklara sahip pürüzlü bir yapıdadır. Yaprakları genelde el ayası büyüklüğünde olan palamut ağacının (meşe) kökleri oldukça geniş yayılış gösterebilmektedir. Kökleri derinlere doğru uzanan palamut meşesinin ülkemizde yayılış gösteren hemen hemen 30 türü bulunmaktadır. Hiç ayırım yapmaksızın bu 30 türün meyvelerine de Palamut denmektedir. Ancak bu şifalı bitkilerden sadece 2–3 türünden palamut elde edilmektedir.

NASIL ELDE EDİLİR?

Henüz tamamen olgunlaşmadan 15 Ağustos 15 Eylül civarları meşe palamutları toplanır. Toplanan bu meşe palamutları Güneş altında 10–15 gün boyunca kurutularak faydalanılmak üzere aktarlara veya depolara sevk edilmektedir. Dikkat edilecek en önemli şey meşe palamutlarının kimyasal atıklardan uzakta ve tarımsal ilaç ve gübre gibi etkenler tarafından etkilenmemiş olmasıdır. Çünkü palamutlar tabiatı itibariyle atıkları biriktiren bir bitkidir.

PALAMUTLARIN ETKEN MADDELERİ NELERDİR?

Mazı ve meşe palamutları hemen hemen aynı etken maddeleri içerisinde bulunduran şifalı bitkilerdir. Gallik, tanenler, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker palamut un başlıca etken maddelerindendir.

MEŞE PALAMUDUNUN KULLANILDIĞI YERLER

Anadolu'da birçok hastalık için kullanılan meşe palamutları ayrıca kahve yapımında da kullanılmaktadır. İkram için hazırlanan kahvelerden farklı olan palamut kahvesi genelde şifa bulmak maksadıyla tüketilmektedir. Şifalı bitki olarak meşe palamudu, Kabızlık yapıcı etkisinden dolayı ishal vakalarında, Mikrop öldürücü ve kanama durdurucu etkisinden dolayı açık yaraların sarılmasında, İltihap giderici olarak boğaz, göz, karaciğer iltihaplanmalarında,
Yine kanama durdurucu özelliği açısından mide kanamalarında, Damarlar üzerindeki yatıştırıcı etkisinden dolayı basur gibi rahatsızlıklarda, Egzama ve arpacık gibi hastalıklarda bolca kullanılmaktadır.

MEŞE MAZISI HANGİ HASTALIKLARA NASIL UYGULANMALIDIR

Meşe palamudu ve kabuğu kaynatılıp, balla tatlandırılıp içildiğinde, boğaz iltihabı, karaciğer iltihabı, göz iltihabına faydalı olur. İshali keser, anjin, basur, mide yanması, mide kanamsı, gastrit, ağız yaralarına faydalıdır. Ağır ishallerde 1 gram palamut tozu günde 2–3 kere yutulabilir. Özellikle iç hastalıklarında (mide yanması, gastrit, ülser vb) 15 gr. palamut kahvesi 1 lt. Suda kaynatılır bal veya pekmez ile tatlandırıldıktan sonra günde 2–3 bardak içilir. Pamuk mazısı denilen bir tür yaraların üzerine sarılarak mikroplara karşı koruma sağlanılır. Meşe yaprakları kabukları ve palamutları kaynatılarak elde edilen su banyodan sonra egzama bölgeleri ve mayasıl için kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MAHKÛMLAR TURP YETİŞTİRİYORÖnceki Haber

MAHKÛMLAR TURP YETİŞTİRİYOR

AKŞEHİR’E YURT DIŞINDAN 300 SİMENTAL İNEKSonraki Haber

AKŞEHİR’E YURT DIŞINDAN 300 SİMENTAL İNE...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar