İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa ve Bergama’daki kıraç topraklarda yetişen ve hiçbir ekonomik değeri olmayan binlerce menengiç (çitlenbik) ağacını aşılama yöntemiyle antep fıstığı ağacına dönüştürecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefi doğrultusunda “Yabani Ağaç Aşılama Projesi” adıyla yeni bir çalışma daha başlattı. ‘Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Projesi’ üst başlığı altında yürütülecek çalışmayla, meyveciliğin geliştirilmesine katkıda bulunarak tarımsal çeşitlilik arttırılacak.
Bu çerçevede ilk olarak, İzmir kırsalındaki Yunt Dağları civarında yoğun olarak bulunan menengiç (çitlenbik) ağaçlarına Antep fıstığı aşılaması yapılıyor. 2-3 yıl gibi kısa sürede verime gelecek ve Antep fıstığına dönüşecek olan ağaçların her birinden yılda ortalama 25-50 kilogram ürün elde edilecek.
3 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında, Aliağa ilçesinin Yükseköy mahallesinde 315 bin metrekarelik alanda 6 bin 950 adet aşılama yapıldı. Bergama’da ise toplam 678 bin metrekarelik alanda 16 bin 490 adet aşılama gerçekleştirilecek. Atçılar, Balaban ve Koyuneli mahallelerindeki ağaçların aşılaması tamamlandı. Seklik ve Tepeköy mahallelerinde çalışmalar devam ediyor. Bayramcılar ile Öksüzler mahallelerindeki aşılama çalışmaları ise önümüzdeki günlerde başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama’daki menengiç aşılamaların Haziran sonunda bitirilmesini planlıyor.
Sabır ve özverili bir çalışma
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından sürdürülen Yabani Ağaç Aşılama Projesi için ilk olarak, yabani ağaç popülasyonunun yoğun bulunduğu alanlar tespit edildi. Muhtarlar aracılığıyla gelen taleplere göre aşılama ya da uygulanabilecek diğer çoğaltma teknikleri değerlendirildi. Hiç bir ekonomik değeri olmayan, kıraç topraklarda yetişebilen yabani ağaç formundaki menengiç ağaçlarının tarıma kazandırılması için, geçtiğimiz Ocak ayında ‘aralama’ yani seyreltme yapılarak ağaçlar tek ya da iki gövde haline getirildi. Bu gövdeler üzerine ise birden fazla aşılama yapıldı. Aşıların tutmasından 2-3 yıl sonra menengiçler, yılda 25-50 kilogram arasında meyve veren Antep fıstığı ağacına dönüşecek.
Büyükşehir Belediyesi daha önce de, ‘Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Projesi’ kapsamında ‘Fidanlar Bizden, Meyveler Sizden’ sloganıyla çiftçilere meyve ve zeytin fidanı ile bağ çubuğu dağıtmıştı. 2016 yılında fidan talepleri toplanarak dağıtımlar devam edecek.
Menengiçler 'Antep fıstığı' olacak
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın