Şekerbank

Mehmetçiğin Nohut İhtiyacı Sivas’tan

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mehmetçiğin Nohut İhtiyacı Sivas’tan

Sivas'ta 2018 yılında başlatılan ve 3 yıl devam edecek olan "Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi" kapsamında nadas alanları üretime kazandırılacak. Üç aşamadan oluşacak olan proje; 2018 yılında nohut Ekimi, 2019 yılında hububat üretimi ve 2020 yılında tekrar Nohut ekimi ile son bulacak. Proje kapsamında şuana kadar merkez dahil 12 ilçede 11.029 dekar arazide nohut ekimi yapıldı.

Yeniboğazkesen ve Üçtepe köyünde yapılan saha kontrollerine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit YILDIZ yaptığı açıklamada; "İlimizde nisan ayının kurak geçmesi nohut üreticisini endişelendirmiş olup, mayıs ayındaki yağışlar bu eksiği kapatmıştır. Ancak mayıs ayındaki yağmurların mevsim normallerinin üzerinde olması  nohutun ana hastalıklarından olan antraknoz hastalığına dikkat edilmesi gerekliliğini doğurmuştur. İl Müdürlüğümüz teknik personellerince merkez Yeniboğazkesen ve Üçtepe köyünde yapılan saha kontrollerinde hastalık etmenine rastlanılmamıştır. İlimiz nohut yetiştiriciliğinde önceki yıllarda önemli verim kaybına neden olan antroknoz ve yeşil kurt zararlısına karşıda kontrollerin yapılıp hastalık ve zararlının görülmesi ile beraber kimyasal mücadelenin yapılması gerekmektedir. Nohut üreticilerimizin de arazilerini kontrol edip zararlı ve hastalık belirtilerini gördüklerinde İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat etmesi halinde gerekli ilaç tavsiyeleri yapılacaktır.

Bu projenin amacı sertifikalı tohum kullanımının artırılması, nadas alanlarının daraltılması ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile üretici arasında imzalanacak alım garanti sözleşmesi ile sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırılmasıdır. Ayrıca tarım Kredi Kooperatifi ve Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde proje kapsamında yetiştirilecek nohut Mehmetçiğin nohut ihtiyacında kullanılacaktır. 2018 üretim döneminde hibe sözleşmesi imzalanan üretici ile belirlenen parsellerde Azkan cinsi sertifikalı nohut ekimi gerçekleştirildi. Bu projede Azkan çeşidi kullanılmasının sebebi, kurağa, soğuğa, antraknoz hastalığına karşı dayanıklı bir çeşit olması, erkenci, bakla dökme özelliği olmayan  ve  makinalı hasada uygun çeşit olmasıdır." dedi.

İncelemeler sırasında bölgede karşılaştığı çobanlarla sohbet eden İl Müdürü YILDIZ, sürünün durumu ve çobanların kırsalda yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgiler aldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çin Halk Cumhuriyeti Heyeti Tarım İl Müdürlüğünü Ziyaret EttiÖnceki Haber

Çin Halk Cumhuriyeti Heyeti Tarım İl Müd...

Tarım Alanlarımızın Yüzde 75’ini KullanıyoruzSonraki Haber

Tarım Alanlarımızın Yüzde 75’ini Kullanı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar