TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 5 çağrı döneminde Manisa’daki 316 projeye 67 milyon 625 bin liralık destek sağladı. TKDK Koordinatörü Atila Başay, hibe destekleri ile Manisa’da tarım ve kırsal kalkınma yatırımlarının arttığını söyledi.
Manisa’da 15 Şubat 2012’den bu yana faaliyet gösteren TKDK’nın Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen IPARD programını uyguladığını ifade eden TKDK Koordinatörü Atila Başay, Manisa’da tarım ve kırsal kalkınma yatırımlarının arttığını vurguladı. IPARD’ın geniş bir yelpazeyi kapsadığına dikkat çeken Başay, "IPARD kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan, tarımsal yatırımların desteklenmesi ve yönlendirilmesi, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, örgütlenmenin güçlendirilmesi ve istihdamın arttırılmasını amaçlayan bütüncül bir yaklaşımı benimsemektedir" dedi.
2012’den bu yana Manisa’da 5 çağrı dönemi içerisinde toplam 316 proje sahibi ile sözleşme imzalandığını kaydeden Başay, "Bu projelerin toplam yatırım tutarı 135 milyon 543 bin TL ve bu yatırımlara ödenecek tahmini destek tutarı ise 67 milyon 625 bin TL’dir. Bu desteğin ise 40 milyon 533 bin TL’si faydalanıcıların hesabına yatırıldı. Yatırımlar tamamlandıkça desteklerin faydalanıcılara ödenmesine devam edilecek" diye konuştu. Proje sahiplerinin vergiden muaf tutulduğuna dikkat çeken Başay, yatırımcılara yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değişen hibe destekleri verdiklerini ifade etti.
DESTEK ORANLARI ARTACAK
Kurumun önümüzdeki dönem faaliyetleri hakkında da bilgiler aktaran Başay, 2014 - 2020 dönemi IPARD uygulamasının Avrupa Komisyonu tarafından onaylandığını belirtti. Yeni uygulama döneminde destek oranlarının da artacağını açıklayan Başay, "Bu bağlamda et ve süt üreten işletmelere yatırımda hibe oranlarının yüzde 50-65’ten yüzde 60-70’e çıkarılması, et-süt işleme pazarlama ve soğuk hava deposu gibi yatırımlarda ise yüzde 50’den yüzde 60’a çıkarılması planlanıyor. Ayrıca IPARD II Programı ile mevcut sektörlerde bazı değişiklikler oldu. Tarımsal işletmelere destek kapsamında, manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği eklendi. Yumurtacılık sektöründe de mevcut tesislerin modernizasyonunun programa dahil edilmesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra alternatif enerji kaynakları kullanarak enerji üretimi de destek kapsamına alınacak. Bu kapsamda örneğin güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi sistemler için hibe desteği alınabilecek. Bizim yeni işletme kurmak veya mevcut işletmesini AB standartlarında işletmelere dönüştürmek isteyen potansiyel faydalanıcılara kapımız daima açıktır" dedi.
Yorum Yazın