Manisa ve ilçelerinde görülen don olayının meydana getirdiği hasarın tespitine yönelik çalışmalar Manisa Valisi Erdoğan Bektaş başkanlığında yapılan toplantıda masaya yatırıldı.
Manisa Valiliği Brifing Salonunda düzenlenen toplantıya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın yanı sıra, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Manisa Milletvekili Recai Berber, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, Manisa TARSİM Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire katıldı.
Vali Bektaş yaptığı açıklamada geçen hafta Manisa genelinde ciddi bir don olayı yaşandığını belirterek bundan özellikle üzüm üreticilerinin etkilendiğini ifade etti. Vali Bektaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Manisa Milletvekili Recai Berber’in talebi ile yapılan toplantıda konunun enine boyuna bütün ilgililerle görüşüldüğünü, yapılabileceklerin tespit edildiğini bildirdi. Vali Bektaş, “Sayın vekilimiz notlar aldı, Bakanlıkla gerekli görüşmeleri yapacak, biz de gereğini yapıyoruz” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Manisa Milletvekili Recai Berber, Manisa’nın bütün ilçelerinde olmakla birlikte en çok hasarın Manisa Merkez ve Saruhanlı ilçelerinde olduğunu belirterek, “Sadece bağlarda değil, kiraz, ceviz, badem bahçelerinde de aynı şekilde hasar var. Hatta mevsimlik veya yıllık mahsul diyeceğimiz domates, karpuz gibi. Saruhanlı’da yıllık olarak yine fidelerimizde de hasar olduğunu tespit ettik. İl Tarım Müdürlüğümüz, İlçe Tarım Müdürlüklerimiz teknik çalışmalarını yapıyor. Şu ana kadar yapılan ilk tespitlere göre özellikle Saruhanlı’da toplam bağlarımızın yüzde 40’ı alan olarak zarar gördü ve bu zarar da ortalama yüzde 50’nin üzerinde. Yüzde 20-90 diyoruz ama yüzde 70’ler seviyesinde bir hasar var. Manisa’mız bu don hadisesini genel anlamda bütün ilçeleriyle yıllardır ilk defa yaşıyor. Çiftçilerimiz şokta. Bunu telafi etmek için neler var elimizde, onu masaya yatırdık. Öncelikler Bakanlar Kurulu kararıyla Nisan ayında çıkan kararnameyle çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelenmiş durumda. Ancak burada sigorta hasar bedeli alamayacak olan çiftçilerimiz var. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz üzerinde çalışacağız. TARSİM eksperlerimiz sahada çalışmalara başladı. Onlar poliçe bitim süresinde çiftçimizin normal hasarlarını daha hassas, daha titiz bir şekilde bu yıl çalışarak karşılayacaklar. Sigorta yaptıran çiftçilerimiz için herhangi bir sıkıntı olmayacak. Ancak sigortası olmayan parseller veya üreticilerimiz için de bir çalışma yapmamız lazım. Onun dışında şunu da kısaca değerlendirdik. Bizim Manisa’mız TARSİM sigorta kapsamı olarak Türkiye’nin hem alan olarak hem de değer olarak en üst noktasında birinci sırada. Ancak bu yeterli değil. Çünkü bizim ürünümüzün tamamı çok kıymetli. Birincisi yüzde 70- 80’ler seviyesinde sigorta kapsamının genişlemesinden yanayız. Şuanda yüzde 50 mertebesinde, önümüzdeki yıl hedef yüzde 70’lere çıkarmak. Bu da bul yıl yapacağımız çalışmalarla vatandaşımızın TARSİM’e daha kapsamlı girmesini sağlayarak olacak.” dedi.
Toplantının çok verimli geçtiğini ifade eden Berber, “İnşallah bunun biz takipçisi olacağız Ziraat Bankamızla görüşeceğiz. Özellikle bu erteleme işinde mümkün olursa bağlarla, bağcılıkla ilgili olarak çünkü gelecek yılın ürününü de etkileyecek bazı hasarlar var. 2 defa 3 defa don olayı yaşamış yerler var. Bununla ilgili de bir çalışma yapacağız. Mümkünse bu ertelemeyi 2-3 takside böldürmenin çabasını görüşeceğiz. Biz çiftçimizin yanındayız, endişe etmesinler, rahat olsunlar. Devlet ve kurumlarımız kendilerinin yanındadır. Parsel bazlı çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki 1- 1,5 ay içerisinde rakamları önümüze almış olacağız. Burada müracaatlar da var, vatandaşın kendi müracaatlarını da alıp değerlendirmek gerekiyor. Bu müracaatlarla, Bakanlığımızın yetkililerinin tespitleri karşılaştırılarak kesin bir sonuç çıkacak” diye konuştu.
Don olayının meydana getirdiği hasar ve rekoltede düşüklüğünde muhtemelen fiyatların daha yüksek oluşacağını kaydeden Berber, ürün kaybının toplam geliri azaltmayacağını tahmin ettiklerini belirterek, üzümde meydana gelebilecek yüzde 20’lik azalmanın bazen fiyatı iki katına çıkarabildiğini, bunun geçmiş yıllarda görüldüğünü söyledi. Berber, “Tonu bin 200 dolarlardan 3 bin dolara çıktı. Önceki yıl 2 katından da fazla, tonu 3 bin dolara bu memlekette üzüm satıldı, ihraç edildi. Üzüm az olduğu için dolayısıyla fiyat artışı bazen lehimize olabiliyor, onu önümüzdeki günler gösterecek. Vatandaşlarımızın hasarla ilgili bir ay içerisinde İlçe Tarım Müdürlüklerimize başvurmaları gerekiyor” dedi.
Yorum Yazın