AB Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Mesleki Eğitim Personel Hareketliliği Projeleri kapsamında başarılı bulunarak desteklenen; Ali Yetgin Yapı Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti'nin başvuru sahibi olduğu ''Laleler Anayurduna Geri Dönüyor'' projesinde, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çumra Çatalhöyük, Mezitli Fatma Aliye, Aksu Aysel Akın-Klaus Wagner ve Yalova Esvet Aytaşman Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Asya Lale firmasından katılan toplam 31 personel ile 18-28 Nisan 2016 tarihleri arasında 11 gün süreyle Hollanda'da teorik ve uygulamalı mesleki eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
Proje hareketliliğine de katılan, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin BAYDAR; "Projemizle; Hollanda'da lale soğanı ve kesme çiçek yetiştiriciliği ile ilgili modern çevre dostu üretim teknikleri, mekanizasyon, paketleme, pazarlama ve depolama konularında teorik ve uygulamalı eğitimler almak, yapılabilecek yeni teknik ve yöntemleri belirlemek ve kazanılan deneyimleri ülkemizde mesleki eğitim yolu ile yaygınlaştırarak Lalenin Anavatanında sektörün gelişmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Bu amaçla dünya kesme çiçek üretiminin % 65'nin yapıldığı Hollanda'nın Bovenkarspel bölgesinde laleyi açık alanda soğan üretiminin yanı sıra bilgisayarlı sera sistemleri kullanılarak kesme çiçek lale üretimi yapan en büyük şirket olan DE WIT BLOEMBOLLEN B.V ev sahipliğinde teorik ve uygulamalı mesleki eğitimlerimiz gerçekleştirilmiştir. Projemiz eğitimleriyle lalenin; Wageningen Üniversitesinde ki bilimsel araştırmaları ve ıslah çalışmaları, Nordwin College gibi meslek liselerinde ki teorik ve işletmelerde beceri eğitim faaliyetleri, De Wit Bloembollen B.V gibi üreticilerin tarla ve seralarında ki lale soğanı ve kesme çiçek yetiştiricilik teknikleri, Flora Holland (Aalsmeer çiçek mezatı) gibi Dünya'nın en büyük çiçek borsasında pazarlanma yöntemleri, Keukenhof gibi Dünya'nın en büyük fuarında açık alanda sergilenmesine kadar her aşamanın öğrenilmesi yanında, So Natural gibi orkide yetiştiriciliği konusunda ileri teknolojinin kullanıldığı firmada yapılan eğitimlerle mesleki gelişim sağlamak amacıyla dolu dolu bir program hazırladık ve başarıyla uyguladık. Katılımcılarımıza Hollanda'da bu kapıların açılmasını sağlayan Asya Lale Yönetim Kurulu üyesi Sayın Ali YETGİN ve Korkut YETGİN ile projemizi destekleyen Türkiye Ulusal Ajansına çok teşekkür ediyoruz dedi. BAYDAR; Anadolu'nun Dünya'ya armağanı olan, ismini bir devre vermiş, zarafeti ve güzelliği ile insanları büyülemiş olan laleyi Anadolu'ya tekrar kazandırmak, bu güzel çiçeği Anadolu halkına tekrar sunmak ve Türkiye süs bitkileri sektörüne çiçek soğanı yetiştiriciliği yanı sıra kesme çiçek lale yetiştiriciliğinin de girmesini sağlamak amacıyla, mesleki eğitim personellerimizin kazanımları doğrultusunda sektörde mesleki eğitim ve yayım çalışmaları ile yaygınlaştırılmasının yapılacağını ifade etti.
Ali Yetgin Yapı Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Yönetim Kurulu Üyesi Korkut YETGİN; Asya Lale firmasının; Ülkemizin en büyük ve tek çiçek soğanı üretim merkezi haline geldiğini, bu projeye de inanarak ve isteyerek öncülük ettiklerini belirtti. Yetgin; ülkemizde çiçek soğanı olarak lale yetiştiriciliği yaptıklarını fakat sürdürülebilir bir sektör için, üretim çeşitliliğinin sağlanması açısından mutlaka kesme çiçek lale yetiştiriciliği de yapılması gerekir. Ortadoğu, Uzakdoğu ve Türki Cumhuriyetler gibi çok büyük ekonomik pazarlara lokasyon olarak Avrupa'dan daha yakın olmamız, çok çeşitli iklim ve topoğrafik özellikleri bulunan üretim sahalarımızın olması gibi birçok avantajımız vardır. Bu yüzden, ileriki yıllarda lale yetiştiriciliği ile ilgili ulusal olarak büyük atılımlar yapılması zorunlu olup, başlangıç olarak farkındalığın oluşabilmesi ve sektöre kalifiye personel yetiştirilmesi açısından bu tip mesleki eğitim projeleri büyük önem arz etmektedir, dedi.
Yorum Yazın