Samsun’da kuru fasulye yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Lâdik Ziraat Odası arasında protokol imzalandı. Protokole İl Müdürü İbrahim Sağlam ve Oda Başkanı İmdat Demir imza attı.
İmzalanan Protokolle; Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İl Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında; %70'i DOKAP bütçesinden desteklenen ve %30’u ise finansman olarak karşılanacak olan 1 adet Toplar Döver Harman Makinası ve 1 adet Pnömatik Ekim Makinası Lâdik Ziraat Odası Başkanlığı’na devredildi.
Protokol imza töreni sırasında bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “İlimizde 2023 yılı itibarıyla, DOKAP ve İl Müdürlüğümüz işbirliğiyle yürütülecek olan Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ile üründe arz açığının azaltılması, ekim alanları ve üretimin artırılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması ile toprak yapısının düzeltilmesi hedeflenmektedir. Proje sayesinde kaliteli tohumluk kullanımı ile birim alandan yüksek verim elde edilmesi sayesinde üreticilerin ürün ve gelirlerinin artırılıp çeşitlendirilmesi sağlanarak; Bölge ekonomisine katkı sağlanması, üreticilerin üretim, verim ve gelirlerinin artırılması ile bölgesel ve kırsal kalkınmayı amaçlamaktayız.
İlimizde; en fazla Bafra, Havza, Kavak, Lâdik ve Vezirköprü’de olmak üzere 2022 TÜİK verilerine göre 9.729 da ekiliş alanında 1.277 ton Kuru Fasulye yetiştirilmektedir. Yine İlimizde; mazot desteği 75 TL/ da, gübre desteği 21 TL/ da, havza bazlı fark ödeme desteği 50 kr/ kg, sertifikalı tohum kullanım desteği 60 TL/ da ve yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği de 0,50 TL/ kg olmak üzere Kuru Fasulye üreticilerine 2022 yılında sadece mazot- gübre desteği olarak yaklaşık 134 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır.
2022 yılı üretim sezonunda Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kavak, Lâdik, Asarcık, Vezirköprü, Havza ve Bafra İlçe mahallelerinde ikamet eden, en az 2 dekar alanda Kuru Fasulye yetiştiriciliği yapacak olan üreticilerimize 1000 dekar alan için 10 ton Kuru Fasulye tohumluğu hibe edilmiş ve böylelikle İlimizde 8.917 da olan ekiliş alanımız 9.729 dekara ve 1.086 ton üretimimiz 1.277 ton'a ulaşmıştır.
Proje kapsamında Kavak, Lâdik, Vezirköprü, Havza ve Bafra İlçe mahallelerinde ikamet eden ve yukarıdaki şartlara uygun üreticilerimize, 2.500 dekar alanda uygulanmak üzere 25 ton Kuru Fasulye tohumluğu desteği yapılacaktır. Söz konusu Borsa çeşidi (Dermason) tipi tohumluk toplam 900 dekar alanda ekilecek olup; Bafra İlçemize 7.500 kg ve Vezirköprü İlçemize; 1.500 kg olmak üzere 9.000 kg tohum desteği verilecektir.
Kavak, Ladik ve Havza İlçe Müdürlüklerimizin ve üreticilerimizin talepleri Şeker tipi kuru fasulye tohumluğu yönünde olduğundan ve piyasa araştırmalarımızda bölgemize uygun sertifikalı Şeker tipi kuru fasulye tohumluğu da bulunamadığından 2024 yılı üretim sezonunda ekilmek üzere ayrıca toplamda 16.000 kg Şeker tipi kuru fasulye tohumluğu temini yapılacaktır. Projemiz ile tesis edilecek tarlalarda kültürel işlemlerin zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılması sayesinde İlçelerimizde geleneksel yöntemlerle (mısır, nohut ile karışık ekim) yapılan kuru fasulye tarımında karşılaşılan hastalık ve zararlılar, hasat zorluğu verim kaybı gibi etmenlerin önüne geçilerek örnek teşkil edecektir.
Proje kapsamında bugün imzaladığımız Protokolle Ziraat Odamıza teslim edeceğimiz bu makinelerle; Lâdik ilçemizde Kuru Fasulye üretim alanlarımızın artırılarak verim ve kalitenin yükseleceğini, ekim ve hasatta da önemli rol oynayacak bu ekipman sayesinde maliyetlerin azaltılacağını belirtir, üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın