Ordu 121 km kıyı şeridine sahip olup su ürünleri ve yetiştiriciliği açısından çok önemli bir potansiyele sahiptir. Ordu genelinde iç su ve denizlerde su ürünleri yetiştiriciliği yapan 30 adet üretim tesisi bulunmakta, bu tesislerden 7 tanesi deniz sahasında ağ kafeslerde üretim yapmaktadır. Diğer tesisler ise iç sularımızda faaliyet göstermektedir. Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü su ürünleri yetiştiriciliğini geliştirmeyi ve balıkçılık alanlarının etkin kullanılmasını amaçlamakta ve çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.
Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü Kemal YILMAZ; "İlimizde 2014 yılında iç su ve denizlerimizde toplam 1.000 ton balık üretimi gerçekleştirmiş olup bu üretim rakamı 2015 yılında yüzde 260 artış oranıyla 2.600 tona çıkmıştır. Bu üretim artışı su ürünleri desteklemelerinde de kendini göstermiştir. 2014 yılında İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunan su ürünleri üreticilerine ürettikleri ürünleri için yaklaşık 865.000 bin TL ödenmiştir. 2015 yılında ise başvuruda bulunan üreticilere yaklaşık 1,5 Milyon TL destekleme yapılacak olup alınan destekleme başvuruları Bakanlığımıza gönderilmiştir. İlimizde deniz sahasında yapılan üretimin büyük bölümü Perşembe İlçemizde bulunmaktadır. Perşembe ilçemizde faaliyet gösteren ağ kafeslerde alabalık ve levrek balığı yetiştiriciliği yanında 2015 yılında yeni bir tür olan sivriburun karagöz balığının 50 ton üretimi yapılmıştır. Ayrıca Perşembe ilçemizde yılda 100 bin adet üretim kapasiteli akvaryum üretim tesisi de faaliyete başlamıştır.
Bunların yanı sıra ilimizde kültür balıkçılığının yapılmasına uygun olan deniz alanlarının etkin kullanılması ve üretim alanların artırılması çalışmaları kapsamında 2015 yılında DOKA'ya sunduğumuz ve kabul edilerek DOKA tarafından desteklenen projemiz ile deniz sahasında yapılan çalışmalar sonucu Perşembe, Ünye, Altınordu ve Gülyalı ilçemizde 6 adet uygun yer tespit edilmiştir. Bu yerlerden bir tanesi midye yetiştiriciliği için ayrılmış olup, diğer yerlerde ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapılması planlanmıştır. Ayrıca ilimizde bulunan baraj gölü sahaları da üretime açılmış olup Topçam baraj gölünde 3 yer, Umut-1 HES baraj sahasında ise 2 yer tespiti yapılarak Bakanlığımızdan gerekli ön izinler alınmış olup, proje hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu deniz ve baraj sahalarının üretime kazandırılması ile birlikte ilimizdeki üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda 5.000 tonun üzerine çıkarılmasını hedeflemekteyiz." diyerek sözlerine son vermiştir.
Yorum Yazın