Çipli küpe uygulamasıyla küçükbaş hayvanlarda hastalıkların kontrol altına alınması, gıda güvenliği sağlanması ve elektronik ortamda kayıt sistemi oluşturulması amaçlanıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan çipli küpe uygulaması, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınmasını ve elektronik ortamda sağlıklı bir kayıt sistemi oluşturulmasını sağlayacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından bir süre önce Erzurum'da tanıtımı yapılan küçükbaş hayvanlarda çipli küpe uygulaması, hayvancılık sektörüne bir çok avantaj getirecek.
Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koyun ve keçilerin elektronik ortamda kaydının tutulması, hayvan hareketlerinin izlenmesi, hastalıkların kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla başlatılan uygulama kapsamında çipli küpeleri küçükbaş hayvanlara takmaya başladıklarını söyledi.
Küpelerin veteriner hekimler tarafından hayvanlara takıldığını anlatan Yiğit, "Çipli kulak küpelerinin en büyük avantajı daha önce veteriner hekimlerimizin elle yazdıkları kayıtların, dijital olarak kayıt altına alınmış olması. Bu nedenle hatalar en aza indirilmiş olacak ve iş yoğunluğu da hafifletilmiş olacak." dedi.
Tek bir işlemle verilere ulaşılabiliyor
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Cengiz Ceylan da bu uygulamanın hem sektörde işleri kolaylaştıracağını hem de hastalıklarla mücadelede etkin bir rol oynayacağını belirterek, "Şu an bu uygulama Türkiye genelinde başladı. İlimizde bulunan 800 bin küçükbaş hayvanı bu çerçevede küpelemeye başladık. Bu çipli küpeyle küçükbaş hayvanların hepsi kayıt altına alınmış olacak" diye konuştu.
Yorum Yazın