
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu üyeleri, 14-15 Mayıs tarihlerinde Ankara'da bir dizi kritik görüşme gerçekleştirdi. Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu ve sektörün önemli merkez birlikleriyle yapılan bu temaslar, et ve süt sektörünün geleceği adına önemli mesajlar içeriyor.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu üyeleri, 14-15 Mayıs tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirdiği yoğun temaslarla et ve süt sektörünün nabzını tuttu. Ziyaretler kapsamında Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB), Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) ile nezaket ziyaretlerinde bulunulurken, Hayvancılık Genel Müdürü ve Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü de makamlarında ziyaret edildi. Ayrıca dernek, IV. Tarım Şurası Hayvancılık Komisyonu'nda yer alarak, Cumhurbaşkanımızın davetiyle IV. Tarım Şurası Kapanış Toplantısı'na katılım sağlayarak sektörü temsil etme fırsatı buldu.
TDSYMB ile İşbirliği Mesajları
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Kamil Özcan ve Genel Sekreteri ile yapılan toplantıda, et ve süt sektöründeki sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Ziyarette, sektördeki gelişmeler, karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların aşılması için atılacak adımlar üzerinde duruldu. Başkanlar, hayvancılık sektöründe iş birliğinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir projelerin hayata geçirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. TDSYMB Genel Başkanı, TÜSEDAD ile kurulan bu olumlu iletişimin sektör adına umut verici olduğunu vurgulayarak, "İş birliğiyle güçlü ve sürdürülebilir bir yapıyı birlikte inşa edebiliriz," ifadelerini kullandı.
TSÜMB ile Ortak Hareket Vurgusu
Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) ziyaretinde Birlik Başkanı Tevfik Keskin, sektördeki sorunların giderek arttığını ve iş birliğine açık olduklarını dile getirdi. Geçmişte de benzer birlikteliklerin denendiği ancak son dönemde böyle bir iş birliğinin sektör ve ülke adına faydalı olacağı inancıyla, önümüzdeki dönemde yapılabilecekler üzerinde duruldu. TÜSEDAD Başkanı Müslüm Doğru, sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini açıklayarak, tüm paydaşların birlikteliğinin hem üreticilere hem de ülke tarımına büyük faydalar sağlayacağını vurguladı.
Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nden Sektöre Bakış
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ile yapılan görüşmede, çiğ süt fiyatları ve tip sözleşmelere ilişkin sorunlar bir kez daha iletildi. Genel Müdürlüğün yaşanan tüm sıkıntılara vakıf olduğu ve düzeltmek için yoğun çaba harcadığı izlenimi edinildi. Arzda rakamsal artışın sanayiye aktarılan süt miktarındaki artıştan kaynaklandığı, temelde üretimde artış olmadığı ve tüketimdeki düşüşün fiyatlardaki dalgalanmalara neden olduğu bir kez daha vurgulandı. Gebe düve ithalatının kapatılması ve 4-12 aylık düve ithalatının da kapatılabilme durumuyla sektörde sağlanabilecek faydalar irdelendi. Süt fiyatlarının düşmesini engellemek için hayata geçirilen süt tozu regülasyonunun miktarının artırılarak devam etmesinin faydalı olacağı görüşü oluştu. Ayrıca, tip sözleşmelerdeki ödeme vadelerinin uzatılması konusunda Ticaret Bakanlığı tarafından sanayicilere uyarı yazısı gönderildiği ve Rekabet Kurumu tarafından fiyat düşürme politikası güden sanayicilere ve ilgili STK'lara ciddi yaptırımlar uygulandığı da gündeme geldi. Kırmızı et arzının artırılarak ithalatın önüne geçilmesi amacıyla Kurban Bayramı sonrasında özellikle Doğu illerindeki mera imkanı olan işletmelere etçi ırk damızlık hayvan ithalatının başlatılması ve arz arttıkça ithalatın peyderpey azalacağı ortak görüşüyle toplantı sona erdi.
Et ve Süt Kurumu'ndan İthalat ve Yerli Üretim Vurgusu
Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Melik Daloğlu ile yapılan toplantıda, 2025 yılında bugüne kadar 30.000 baş ithalatın yapıldığı, 70.000 başın yolda olduğu ve yıl sonuna kadar 520.000 baş ithalat planlandığı belirtildi. Ülke içi kırmızı et arzının artırılması için çalışmaların yapıldığı ve belirlenen bu 520.000 başın daha altında ithalatın düşürülmesi için yapılacak çalışmalar üzerinde duruldu. Gebe düve getirme yetkisinin ESK'ya verilmesinin etkin bir karar olduğu ve getirilecek gebe düvelerin sadece etçi ırk (Angus-Hereford) olmasının sektöre sağlayacağı faydalar üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu. ESK, ithalat ile sektörün ayakta duramayacağını ve bu politikayı hiçbir şekilde desteklemediklerini ifade ederken, yerli üretimden gelen arzın düşüklüğü nedeniyle şu anda mecbur olunan et ithalatını tamamen durduracak planlamanın ilk adımının etçi damızlık ile atılmasının doğru bir yaklaşım olduğu vurgulandı. Süt tozu regülasyonunda miktar ve fiyat belirlemesi konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yetkili olması nedeniyle ESK'nın çiğ süt alım fiyatı ve üretim miktarının belirlenmesi konusunda yetkisi bulunmadığı dile getirildi. Sütteki arzı karşılayacak tüketimin olmaması nedeniyle oluşan bu durumun önlenmesi adına sütçü damızlık ithalatının durdurulmasının önemli bir adım olduğu ve besi ırkı anaçlarla et üretiminin artırılmasıyla sektörün dengeye oturacağı, bu yolla ithalatın azalacağı ve uzun dönemde kırmızı et arzında kendine yeter bir hale gelineceği vurgusuyla toplantı son buldu.
TÜSEDAD Yönetim Kurulu, bu kritik görüşmelerle sektörün sorunlarını dile getirerek çözüm yolları arayışına devam edeceğinin mesajını verdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın