“Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” kapsamında yetiştiricilerin koyun sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılması amacıyla Yalovalı koyun yetiştiricilerine “Damızlık Kıvırcık Koçu Dağıtım Töreninde” çekilen kurayla koçları teslim edildi.
Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Vali Tuğba Yılmaz, Milletvekili Fikri Demirel, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel ve Meclis Üyeleri, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar, Kamu Kurum, Kuruluş İl ve İlçe müdürleri, teknik personeller ile hayvan yetiştiricileri katıldı.
İl Müdürü Suat Parıldar törende yaptığı konuşmada; “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” nin amacı yetiştiricilerimizin elinde bulunan koyun sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişimini sağlamak ve işletmelerin mevcut verimliliğinin arttırmaktır. Proje kapsamında çalışmaları yürütmek üzere İl Müdür Yardımcısı Başkanlığında, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü, bir veteriner hekim, bir zooteknist ziraat mühendisi ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinden bir temsilciden teşekkül eden komisyon oluşturulmuş ve çalışmalar bu komisyon marifetiyle yürütülmüştür.
Dağıtılacak tür ve ırk konusunda Hayvancılık Genel Müdürlüğünden kıvırcık koç için uygun görüş alınmış olup, İlimiz hayvancılığında büyük öneme sahip, et, süt, yavru ve yapağı yönünden diğer koyun ırklarına göre daha verimli olan kıvırcık koyunu seçilmiştir. Kıvırcık koyunu, İlimizde hayvan giriş ve çıkışının az olması nedeniyle bozulmadan günümüze kadar saf olarak gelebilmiştir. Proje, Yalova İlimize, Kıvırcık Koyun Merkezi olması yolunda ciddi katkılar sağlayacaktır.
Projenin finansmanı noktasında; % 25 Yetiştirici Katkı Payı alınmak suretiyle;2014 yılında 29.375 TL tutar ile 22 yetiştiricimize 30 Baş Kıvırcık Koç, 2015 yılında 51.497 TL tutar ile 23 yetiştiricimize 46 Baş Kıvırcık Koç dağıtımı yapılmıştır. 2016 yılında dağıtım yapılamamıştır. 2017 yılında ise İlimizde uygulanan proje için Bakanlığımız Bütçesinden 80.000 TL ödenek ayrılmıştır. Yalova Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin Projeden üyelerinin tamamını yararlandırmak amacıyla yapmış olduğu talep neticesinde İl Özel İdaresi 60 baş damızlık koç ile projeye önemli bir katkı sağlamıştır.
Yetiştiricilerimize bugün, kıvırcık ırkının karakterini tam olarak gösteren, öncelikle İlimizde yetiştirilen Kıvırcık koç sürülerinden temin edilen, 50-60 kg canlı ağırlığa sahip, 12 ay ve üstü yaşta olmak üzere Bakanlığımız bütçesinden 63 baş, İl Özel İdaresi bütçesinden 60 baş olmak üzere toplamda 123 baş koç dağıtımı yapılacaktır.
Proje Uygulanacak Yetiştiriciler seçilirken; Projeyi yürütmeye gönüllü, Koyun Keçi Yetiştirici Birliğine üye, Bakanlıkça tarımsal desteklemelerinden men edilmemiş, komisyonca uygun görülen sürü büyüklüğüne sahip yetiştiriciler değerlendirilmeye alınmıştır.
Proje kapsamında Koç dağıtımı yapılan yetiştiriciler almış oldukları damızlık koçlara optimum bakım ve besleme şartlarını sağlayıp, bu damızlıkları proje takip süresince kesmeyecek, satmayacak ve başka işletmelerde kullandıramayacaklardır. Ayrıca işletme kayıtlarını tutmak, doğum, ölüm, hastalık, nakil vb. durumları süresi içinde İl Müdürlüğüne bildirmek ve en az altışar aylık periyotlarla 2 (iki) yıl süresince takip ve kontrollerde Müdürlüğümüze gerekli kolaylığı sağlamak ile yükümlüdürler.
Projenin kırsal kesimin önemli gıda ve gelir kaynağı olan küçükbaş hayvancılığa olumlu katkılar sağlayacağı inancı ile bereketli ve bol kazançlar diliyorum”dedi.
Milletvekili Fikri Demirel, “Burada amaç daha iyisini yapmak ama en önemlisi daha iyisini ekonomik olarak yapmak. Bakanlığımız tarafından 80 bin liralık bir ödenek verilmişti. Ortalama 60 koça tekabül ediyordu. Ben de 60’ınına verirsek diğer 60’ı ne olacak dedim. Biz de bunu değerlendirelim dedik. İl Özel İdaremizle ve meclis üyelerimizle görüşüldü. Onların da katkılarıyla bu işi yapan her işletmeye birer koç veriyoruz. Biz her zaman sizlerin yanındayız. Devletin kurumları görevini yapıyor. Bizler küçük bir ilde yapılan gıda, tarım ve hayvancılık konularında ‘butik’ anlamdaki işleri verimli hale nasıl getirebiliriz diye çalışma yürütüyoruz” dedi.
Vali Tuğba Yılmaz, “Böylesine önemli ve güzel bir projede bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz aylarda genç çiftçilerle ilgili güzel bir projenin açılışını yapmıştık. 121 genç çiftçimize yönelik Bakanlığımızın desteği olmuştu. Bunların 70’in üzerinde genç çiftçimiz hayvancılık projelerinden faydalanmıştı. Bugün de 123 çiftçiye yönelik bir destekte bulunuyoruz. Gerek Bakanlığımızın gerek İl Özel İdare’mizin Yalovalı çiftçilerimize yönelik bu desteği önemli. İlimiz her geçen gün büyüyen gelişen bir il. Sanayi alanında güzel hamleler yaptığı gibi tarım alanında da katma değeri yüksek önemli ve kıymetli yatırımlar ve gelişmelere imza atıyor. İlimiz coğrafik açıdan Türkiye’nin en küçük vilayeti ve yüzde 60’ı da orman. Yüzde 27’si tarım arazisi. Bu tarım arazilerinde de önemli, ciddi, katma değeri yüksek işletmelerin ve yatırımların yapılması gerekir. Biz kırsal alanda da çiftçilerimizin beklenti ve isteklerine göre ilimizin tarımsal kalkınmasına yönelik tüm projelerde varız. Hep sizlerin yanındayız. Bu konuda Bakanlığımıza, İl Özel İdare’mize, çalışma arkadaşlarımıza ve projeden faydalanmak isteyen çiftçilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Tuğba Yılmaz, Milletvekili Fikri Demirel ve diğer protokol üyeleri tarafından çekilen kura ile damızlık 123 baş Kıvırcık ırkı Koç sahiplerine teslim edildi.
Yorum Yazın