Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kuruluşları iş birliğinde, Konya-Karaman’da yürütülen “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” proje kapsamında sahada yapılan sosyo ekonomik anketler ve 20 kadın ile a gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı hazırlandı. Bu eylem planı, proje alanında öncelikle tarım sektöründe toplumsal cinsiyet konularının ele alınması ve devlet kurumları, STK'lar ve kadın grupları arasında iş birliklerinin öne çıkarılmasının altını çiziyor. Ayrıca kadınların karar mekanizmalarında temsiliyetinin artırılması için kadın odaklı kooperatiflerin sayısının artırılması öneriliyor.
Bu kapsamda, FAO, 23-24 Kasım tarihleri arasında Konya’nın Emirgazi ilçesinde kadın kooperatif ortağı kadınlara kooperatif iş modelinin tarihi, kooperatiflerde üretim ve markalaşma, topluluk oluşturma, karar alma, yönetim, üretim ve paketleme konularında eğitim gerçekleştirdi. Eğitime katılan Bahçeşehir Üniversitesi akademisyeni Elif Okan kooperatiflerde satış, pazarlama, markalaşma konularına da kadınlara bilgiler verdi. Böylece GEF projelerinde de kadın girişimcilerin desteklenmesine yönelik kooperatifçilik çalışmaları “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” projesi ile başlatılmış oldu.
Eğitimin açılışı FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Ayşegül Selışık tarafından yapıldı. Selışık konuşmasında şu konuların altını çizdi. “Kadınların ekonomik anlamda daha güçlü olabilmesi, girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesi adına kooperatifçilik önemli bir araç. Şu anda FAO 13 ilde 16 tane kooperatif kurmuş durumda. Projelerimiz kapsamında kadın liderliğindeki kooperatifleri güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Doğal, organik, yöresel ürünlerin doğru şekilde tüketiciye ulaşmasını desteklemeye gayret ediyoruz. Yerel yönetimlerin de destekleri çok önemli. Bu eğitimler sonrasında burada anlatılanları uygulamaya geçirirseniz başarılı olmamanız için hiçbir neden yok. Biz burada sizlere elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz ama işi yapacak olan sizlersiniz. Sizlerin birlikteliği çok önemli. Kooperatif demek birliktelik demek.”
Tarım ve Orman Bakanlığı İlçe Müdürü Sayın Hüseyin Erdem Nortçu ile açılış konuşmaları devam etti. İlçemizde yerel yönetimlerin ve kadınların desteği ile iki tane kalkınma kooperatifimiz kuruldu. Bu kooperatiflerin sürdürülebilir olması ve iletişim kanallarının doğru şekilde kullanılması için güçlü ortaklara ihtiyacımız var. Bu nedenle bu çalışmayı FAO ile yürütmekten mutluluk duyuyoruz.
Emirgazi Belediye Başkanı Nurişen Koçak ise kooperatifçiliğin birlikte hareket etmek olduğunun altını çizdi. FAO’nun bu süreci başlatmış olduğu için mutluluğunu dile getirdi. Belediye olarak bu ürünlerin market raflarında olması için elimizden gelen desteği vereceğini iletti.
Emirgazi Kaymakamı Necati Aktan eğitimin son açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında şöyle dedi. “Girişimci kadınlarımız kendine güvenen, güçlü ve iyi iletişim kurma becerilerine sahiptir. Bu onları iş hayatında başarılı kılmaktadır. Bu nedenle, bu özellikleri ortaya çıkarmak için ortakları kadınlardan oluşan kadın kooperatifleri çok etkili bir modeldir. Temel Kooperatifçilik Eğitimi ile de Emirgazi ilçemizde kadınlarımızın başarıya ulaşacağına inanıyorum.”
Emirgazi Öbektaş Mahalle Muhtarı ve S.S. Emirgazi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Özlem Çelik ve S.S. Emrulgazi Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Özlem Ünlü “Kadınların üretebildiği her şeyi satış aşamasına getirmek, para kazanmalarını ve kendi ayakları üzerinde durmalarını istiyoruz. Bu bölgenin sağlığa da faydalı olan ürünlerinin tanıtılması için de çok önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz” dediler.
Eğitim sonunda 30 kadın sertifikalarını aldı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın