Şekerbank

Konya Şeker’den Patates Üreticilerine Hasat Öncesi Bakım Avansı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konya Şeker’den Patates Üreticilerine Hasat Öncesi Bakım Avansı
Patates üreticisine geçtiğimiz sene ve bu sene 2013 yılında kurdukları Doku Kültürü Laboratuvarında ürettikleri mini yumrulardan çoğalttıkları ilk defa kullanılan patates tohumluklarını dağıttıklarını, 1 yaşındaki bu tohumların ülkemize ithalat yoluyla gelen 6-7 yaşındaki tohumluklara göre daha yüksek verimli ve hastalıklardan ari bir hasada imkân verdiğini bununda üreticinin gelirini arttırdığını, önümüzdeki yıllarda bu değişen üretim şartlarının Konya’daki patates üreticisini verim ve kalitede birkaç adım öne çıkaracağını söyleyen Başkan Recep Konuk, “patates hassas bir bitki. Sökümden önce mutlaka bakımının, yabancı ot mücadelesinin, boğaz dolumunun yapılması, mantar hastalıklarına karşı ilaçlamasının tamamlanması gerekiyor. Biz de üreticimizin hasatta yüzünün gülmesi, ekonomik sebepler ile tarlalarının bakımını aksatmaması için ihtiyaç duyduğu desteği sağlıyor, nakit avans ile üreticimizin yanında yer alıyoruz” dedi.

Üreticiden 26 kalem tarımsal ürün alan ve sözleşmeli ekimini yaptırdığı şeker pancarı ve patates gibi ürünlerde ayni ve nakdi avans uygulamasını periyodik aralıklar ile ülkemizdeki uygulamalarla kıyas edilmeyecek miktarlarda yapan Konya Şeker, geçtiğimiz günlerde pancar üreticilerine dağıttığı 40 Milyon TL’ye yakın nakit avansının hemen ardından patates üreticisine de hasat öncesi masraflarını karşılayabilmeleri için bakım avansı veriyor. Hasat öncesi yapılması gereken ve alınacak verim ile patatesin kalitesini etkileyen yabancı ot mücadelesi, boğaz dolumu, mantar hastalıkları ile mücadele gibi işler için üreticinin nakit ihtiyacının arttığı bir dönemde üreticilerini yine desteksiz bırakmayan Konya Şeker, 31 Temmuz Çarşamba günü avansları üreticilerin hesabına yatıracak. Üreticilerine 6 bin dekarlık alanda sözleşmeli üretim yaptıran Konya Şeker, ekimini yaptırdığı patatesin tohumluklarını da doku kültürü ile ürettiği mini yumrulardan hastalıklardan ari olarak yetiştirip, ilk jenerasyon olarak üreticilerine tohum avansı olarak dağıtıyor. Patates tarımında en büyük masraf kalemleri arasında yer alan tohum temini ve bakımda üreticisini yalnız bırakmayan Konya Şeker, üreticisine verdiği bu destek ile de Seydibey Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesislerinde benzer tesislere göre çok daha düşük fireli üretim gerçekleştirebiliyor.

KONYA ŞEKER ÜRETİCİYE 2 MİLYAR 266 MİLYON 378 BİN 458 TL ÜRÜN BEDELİ ÖDEDİ

2018 yılında üreticiden 26 kalem tarımsal ürün alımı gerçekleştiren Konya Şeker, 50 bin üreticiye toplamda 2 Milyar 266 Milyon 378 Bin 458 TL ürün bedeli ödemesi gerçekleştirdi. Şeker pancarı ve patates gibi sözleşmeli ekim yaptırdığı ürünler için ayni ve nakdi avans ödemesi yapan ve ürün bedelinin büyük bir kısmını ürünü teslim almadan ödeyen Konya Şeker, diğer ürünlerde hasat döneminde yaptığı yüksek tonajlı alımlar ile üretici lehine fiyat regülasyonu da sağlıyor. Bölgede yetişen ve ekonomik olarak yetiştirilebilecek ürünleri işleyebilecek üretim tesisleri yatırımlarını peyderpey gerçekleştiren Konya Şeker, yaptığı bu yatırımlar ile bir yandan bitkisel ve hayvansal üretime talep garantisi oluşturduğu ve alımını gerçekleştirdiği tüm ürün gruplarında üretim hacminin de artmasını sağlarken, diğer yandan da yüksek teknoloji ile hijyen şartlarında işlediği doğal ve sağlıklı ürünleri tüketicilerle buluşturuyor.

YATIRIMLARIMIZI, ÇİFTÇİ DAHA ÇOK KAZANSIN DİYE YAPTIK

1999 yılından önce üreticisinden sadece pancar alımı yapan Konya Şeker’in bugün itibariyle üreticiden 26 kalem ürün aldığını belirten PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “bizim ortaklarımız pancar üreticisidir, ancak onların tek üretim kalemi pancardan ibaret değildir. Bizim üreticilerimiz bu bölgede üretilen veya üretilebilecek her ürünün de üreticisidir. Dolayısıyla üretici ortaklarımızın ürettiği her ürün bizim ilgi alanımızdadır ve üreticimizin daha çok üretmesi ve ürettiğinden daha çok kazanması için biz üreticimizin ürettiği veya ekonomik olarak üretebileceği her ürünü işleyecek sanayi üst yapısını tamamlayana kadar yatırım yapmakla mükellefiz. Bu yaklaşımın bir sonucu olarak yaptığımız yatırımlardan biri de patates üretimini desteklemek, Konya’yı patates üretiminde de ülkemizde ön sıraya taşımak için yaptığımız Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Tesisidir. Bu yatırımı yapmadan önce bölgemizde patatesin verimli şekilde üretilip üretilemeyeceğini çiftçi şartlarında yıllarca test ettik. Üreticimizin gelirini çeşitlendirebileceğine, arttırabileceğine deneme üretiminde erişilen rakamlar ile kanaat getirince de yatırımı yaptık. İkinci aşama da üreticimizin dekardan daha çok patates alabilmesi, aldığı patatesin de çürük çarık olmaması, çok hassas bir bitki olan patatesin hastalığa boyun eğmemesi için mini yumrudan patates tohumluğu üretmek için yeni bir adım attık. Ülkemizde 6’ncı 7’nci jenerasyon ithal tohumluklar kullanılıyor, bu da bitkiye çok iyi bakılsa bile hastalıklı ürün hasadına, dekardan daha az verim alınmasına sebep oluyordu. Bunu değiştirmek bizim vazifemiz dedik gereğini yaptık. Uzun ve meşakkatli bir süreci iki sene önce tamamladık. Doku Kültürü Laboratuvarlarımızda patates yaprağından ürettiğimiz mini yumruları, dış etkilerden korunaklı tarlalarımızda tohumluk olarak çoğalttık. İlk kez geçtiğimiz yıl sözleşmeli üretim yapan üreticilerimize bu ilk jenerasyon hastalık bulaşmamış, hastalıktan ari tohumlukları dağıttık. Dekara verim ve kalite hem üreticimizi hem de işletmemizi memnun etti. Bu sene de yine üreticilerimize kendi ürettiğimiz ilk jenerasyon tohumlukları dağıttık.

Bu sene de yapılan analizler patatesten hem üreticimizin yüzünün güleceğini hem de Seydibey Tesisimizin bölgemizin kalite standardı Türkiye ortalamasının üstünde olana hammadde ile en düşük fireli üretim yılını yaşayacağını, bunun da kurumumuzun karlılığına katkı yapacağını dolayısıyla da pancar üreticisine de, ayçiçeği üreticisine de bu verimliliğin katkısının olacağını işaret ediyor. Analizler her ne kadar iyi olsa da bizim bir iş daha yapmamız gerekiyordu. Patates hassas bir bitki. Sökümden önce mutlaka bakımının, Yabancı ot mücadelesinin, boğaz dolumunun yapılması, mantar hastalıklarına karşı ilaçlamasının tamamlanması gerekiyor. Biz de üreticimizin hasatta yüzünün gülmesi, ekonomik sebepler ile tarlalarının bakımını aksatmaması için ihtiyaç duyduğu desteği sağlıyor, sürekli hale getirdiğimiz desteğimizi sürdürüyor, nakit avans ile üreticimizin yanında yer alıyoruz ” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuraklık Buğday Verimini Yüzde 60 DüşürdüÖnceki Haber

Kuraklık Buğday Verimini Yüzde 60 Düşürd...

Ahi Evran Üniversitesinden Kırşehir’deki Tarımsal İstihdama Büyük DestekSonraki Haber

Ahi Evran Üniversitesinden Kırşehir’deki...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar