Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele ile Entegre Mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla; Samsun’un Bafra İlçesi Kaygusuz Mahallesinde Kışlık Sebze Üretiminde Hastalık ve Zararlılar ile Mücadele Örnek Çiftçi Tarla Okulu çalışması yapıldı.
Etkinliğe; Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber ve Şube Müdürü Cahit Coşkun Altunoğlu, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Sebze Üreticileri Birlik Başkanı Yaşar Caymaz, Bafra Tahıl Üreticileri Birlik Başkanı Hasan Toker ile Amasya- Çorum- Tokat- Sinop- Ordu- Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, Bafra- Ondokuzmayıs- Alaçam- Yakakent- Çarşamba- Vezirköprü ve Havza İlçe Müdürlüklerimizden temsilcilerle üreticiler katılım sağlamıştır.
Çiftçi ve uzman birlikteliğinin hedeflenerek gerekli bilgilendirmenin uygulayıcı ve araştırmacı uzmanlarca yapıldığı çalışmada, İl Müdürlüğümüz ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konuyla ilgili uzmanların katılım sağladığı ortak bir çalışma yürütülmüştür. Kışlık Sebze Üretimi ile ilgili bilgilendirmeyi Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Muharrem Nas yaparken, Kışlık Sebze Hastalık ve Zararlıları ile ilgili bilgilendirmeyi Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Feride Baş gerçekleştirmiştir. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden Nagehan Çil Turgut, Abdullah Baltacı, Ümit Eser ve Mansur Uluca da konu uzmanı olarak katılım sağlamışlardır.
Etkinlikte bir konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “Dünyada tarımı yapılan bitkilerde hastalık ve zararlılar ile meydana gelen ürün kaybı % 35 olarak hesaplanmıştır. İşte bu noktada devreye giren Entegre Mücadele ise, zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevreyle ilişkilerini dikkate aldıktan sonra uygun olan tüm mücadele yöntemlerini ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, zararlıların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutan bir ‘zararlı yönetim sistemi’dir. İlimizde toplam sebze üretimi 756 bin ton civarında olup, kışlık sebze üretimi ise son veriler itibarıyla 95.294 dekarda 331.901 ton olarak gerçekleşmiştir.
Samsun İlimiz, kışlık sebze üretim alanlarının % 14,27’sine sahipken, Türkiye toplam üretiminin de % 18,03’ünü karşılanmaktadır. İlimizdeki kışlık sebze üretim alanlarının % 84,2’sini ve üretimin de % 91’ini Bafra ilçemiz teşkil etmektedir. Ürün bazında bakacak olursak; kırmızı lahana ve turp üretiminde 1., beyaz lahanada 2., pırasada 3., karnabahar ve brokolide 4. sırada olduğumuz kışlık sebze üretiminde; 2020 üretim sezonunda yapılan ihracat sayesinde İlimizde yetiştirilen kışlık sebzelere yurtdışı/ yurtiçinden talebin artması ve fiyatların da yükselmesi ile birlikte üreticilerin ekonomilerine önemli katkı sağlaması beklenmektedir.
Samsun’umuzda sebze üretim alanlarında entegre mücadele yöntemlerinin benimsenmesini sağlamak amacıyla düzenlenen bu TARLA OKULU eğitimimizle; zirai mücadele, ekonomik zarar eşiği gibi kavramlar yönüyle üreticide farkındalık oluşturulması, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması, ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi; kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler, mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sırasında kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilinci gibi konuların üreticilere aktarılması hedeflenmiştir. Katılımcılara ilgi ve alakaları için teşekkür eder, hayırlı uğurlu olmasını dilerim.” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın