DAHA ÇOK KAYALIK VE TAŞLIK ALANLARDA KENDİLİĞİNDEN YETİŞEN RENGA RENK OLAN ALIÇ SONBAHARDA VATANDAŞLARIN KIŞ MEVSİMİ İÇİN VAZGEÇİLMEZLERİ ARASINDA YER ALIYOR.İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÖZELLİKLE BÖBREK RAHATSIZLIĞI VA KALP SOLUNUM RAHATSIZLIĞI ÇEKENLER İÇİN ŞİFA OLARAK KULLANILIYOR. DOĞANIN BİZE SUNDUĞU EN GÜZEL HEDİYE.
Van’ın Çatak ilçesinde dağlık kesimlerde doğal olarak yetişen ve kışın habercisi olarak bilinen ’Alıç’ ağaçlardan toplanarak tezgahlarda alıcısıyla buluşuyor.
Her yıl Ekim ayında tezgahlarda satışa sunulan alıç, soğuk havanın etkisini arttırmaya başladığı dönemde vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Fındık büyüklüğünde, çekirdekli bir yapısı ve ekşimsi bir tada sahip olan alıcın çıkmasının yaz mevsiminin tamamen bittiği anlamına geldiğini belirten vatandaşlar, alıcın güzel bir sonbahar meyvesi olduğunu söyledi. Dağlarda kayalıklar arasında yetişen sarı kırmızı turuncu gibi renklerde oluşan alıç ve kuşburnu, sonbaharda yöre halkı tarafından toplanıp marmalet ve reçeli yapılıyor. Alıç sabah kahvaltıda ve kış mevsiminde sofraları süslüyor.
DAĞLARDA BEDAVA,
Taşlık ve engebeli dik arazide yetişip, ağaçları çalılı olması nedeni ile toplanması oldukça zahmetli olduğundan alıç çeşitleri genellikle kilo ile değil de bardak ile satılıyor.
SONBAHARIN ŞİFALI MEYVESİ KALP VE DAMAR DOSTU
Alıç ağacı özelliği sayesinde verimsiz topraklarda bile yetişebilen su ihtiyacını sadece yağmur suyundan alan alıç ağacı genellikle 3-5 metre boyunda çiçekleri pembe beyaz ve kırmızı olup meyvesi sarı kırmızı turuncu’dur. Uzmanlar bu tür yabani meyvelerin, pek çok derde şifa özellikle kalp ve solunum ve böbrek ve soğuk algınlığı için şifa olduğu belirtiyor.
Yorum Yazın