Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, KOP tarafından kabul edilen Lavanta Balı Pojesi ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Şahin, tarım ve hayvancılık alanında kalkınmayı sağlamak ve üretimde söz sahibi olabilmek amaçlarıyla KOP destekleri kapsamında, tarımsal sektörlerde üretimi artırabilmek amacıyla İl Müdürlüğünce hazırlanan “Lavanta Balı Projesi” ile Kırşehir’de üreticilere farkındalık katacaklarını belirtti.
İl Müdürü Kenan Şahin, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “İl Müdürlüğümüz proje biriminde çalışan veteriner hekimleri ve ziraat mühendislerimizce hazırlanan “Bozkırda Temiz Süt Projesi’ daha önce KOP tan desteklenecek projeler arasına girerken, yine KOP dan geçerek desteklenecek “Lavanta Balı Projesi” ile Kırşehir’de önemli iki proje hayata geçecek.
Bu amaç doğrultusunda ilimizde tarımsal üreticileri desteklemek ve bilinçlendirerek alternatif ürün konusu olmak üzere tarımda farkındalık ürün almak amacıyla hazırladığımız projelerimiz tek tek hayata geçiyor. İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizce hazırlanan projelerimiz KOP idaresince desteklenerek çiftçilerimize sunuyoruz. Geçtiğimiz günde KOP idaresine sunduğumuz “Mucur İlçesinde Seyfe Gölünün Çevresinde Lavanta Balı Üretimi Projesi” kabul edildi.
Proje bedeli olan 195.400,00 TL bütçe ile çiftçilerimiz desteklenecek.
Tıbbi aromatik bitkilerin içerisinde yer alan lavanta bitkisinin adaptasyon yeteneğinin yüksek olması, soğuğa dayanıklı olması, çok yıllık bir bitki olması sebebiyle rüzgar erozyonuna karşı toprağı koruması, birden fazla ürün vermesi ve bu ürünlerin birçok sektörde kullanılıyor olması son yıllarda lavanta yetiştiriciliğine insanların merakını artırmıştır. Projemiz bu düşünceyle bölgemizde olabileceği ve çevredeki doğal bitki örtüsünden de yararlanılarak lavanta bitkisinin yanında bal verimi de düşünülerek ileride bölgemiz için yararlı olacağı düşünülmüştür.
Yapılacak olan Proje ile “Seyfe gölü ve çevresindeki köylerde bulunan çiftçilerin alternatif ürün yetiştiriciliğini artırarak arazilerin daha etkin kullanımı sağlayarak üründen elde edilen diğer yan ürünlerin de değerlendirilmesi ile bölge çiftçilerinin gelirlerini arttırması” sağlanması için proje çalışmalarına başlanılmıştır.
Proje için yapılan toplantı sonucunda belirlenecek olan 10 çiftçimize İl Müdürlüğümüz olarak teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek, temin edilecek olan 150.000 lavanta fidesi toplam 100 dekar alanda ekimi yapılacak olup, arıcılık eğitimi almış olan çiftçilerimize toplam 600 adet çıtalı arı dağıtımı yapılacaktır.
Böylece bizim projemizde yer alan Seyfe gölü ve çevresinde alanlarda lavanta yetiştiriciliği yapılarak bitkiden elde edilen lavanta balı ve bitkinin hasatı ile elde edilen ürünlerin sağladığı gelir ile çiftçilerin gelirlerinin arttırılmasının sağlanması ve Seyfe Gölü’ ne gelen mevcut turist sayısının oluşturulacak lavanta tarlaları sayesinde artırılması bekliyoruz” dedi.
Yorum Yazın