Şekerbank

Kırsal Yatırımlarda, 8. Başvuru Çağrısı İçin 50 Milyon Euroluk Hibe

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kırsal Yatırımlarda, 8. Başvuru Çağrısı İçin 50 Milyon Euroluk Hibe
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, ''IPARD-2 kapsamında, İşleme ve pazarlama sektörlerinde, 50 Milyon Euro, yani 320 Milyon Liralık hibe paketini üreticimize, yetiştiricimize, yatırımcımıza sunuyoruz."

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD 2 Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programı 8. Başvuru Çağrısı tanıtım toplantısında konuştu.  

"KIRSAL KALKINMA İLE DOĞDUĞUN YERDE DOY"

Bakanlık olarak "Kırsal Kalkınma ile Doğduğun Yerde Doy" amacıyla, üreticinin kazandığı, tüketicinin memnun kaldığı bir sistem ve bulunduğu yerde mutlu olabilen, doğduğu yerde doyabilen, güçlü ve müreffeh bir toplum ideali için çalıştıklarını belirten Pakdemirli, ''Bu kapsamda, Kırsala yatırım yapacak, kadınımıza gencimize iş sağlayacak, ülkemizin kalkınmasına bir tuğla koyacak, her bir üreticinin, her bir girişimcinin peşindeyiz, peşinde olmaya da devam edeceğiz'' diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, kırsala verilen desteklerle kalkınma temelinde istihdam ve ihracatın da büyüdüğüne dikkat çekerek, bugün Avrupa'da tarımsal hasılada ilk sırada olduğumuzu ve tarımsal ihracatımızın da 3 milyar dolardan 18 milyar dolara çıktığını belirtti.

Bakan Pakdemirli, izlenen politika çerçevesinde kırsal alanlarda sadece destek sağlanmadığını, aynı zamanda desteklerle güçlendirme yolu izlendiğini de belirtti. ''IPARD Programı ile bir yandan üretimi, diğer yandan üretilenin yerinde işlenmesini ve pazarlanmasını destekliyoruz. Yani zincirin tüm halkalarını birbirine bağlıyoruz. Bir taraftan süt çiftliklerini desteklerken, diğer taraftan üretilen sütü alıp peynir yapacak, tereyağına çevirecek tesisleri de teşvik ediyoruz. Besi çiftliklerine destek sağlarken, bu hayvanların hijyenik şartlarda kesileceği mezbahalara, etlerin parçalanıp satışa sunulacağı tesislere de yardımcı oluyoruz. Atıl işletmeleri, kapasite fazlası oluşturacak gereksiz yatırımları engelliyor, kırsalda küçük çiftçilerimizi de unutmuyoruz. Kadın ve gençlerimize pozitif ayrımcılık yapıyor, kırsal turizm, el sanatları gibi tarım dışı alanlara da destek sağlıyoruz. Kısacası, kırsalı çok yönlü ele alıyoruz. Bir yerinden değil, her yerinden tutuyoruz. "Yerinde Üretim, Yerinde İşleme, Yerin Kalkınma" mottosuyla, durmuyor, dinlenmiyor, yolumuza devam ediyoruz'' dedi.

IPARD 2 İLE KIRSAL YATIRIMLARA 50 MİLYON EURO, YANİ 320 MİLYON LİRALIK YENİ HİBE

Bakan Pakdemirli, IPARD-2 kapsamındaki 8. başvuru çağrısı ile 320 milyon liralık hibe verileceğini belirterek, desteklenecek sektörleri açıkladı. Pakdemirli, ''IPARD-2 kapsamında, İşleme ve pazarlama sektörlerinde, 50 Milyon Euro, yani 320 Milyon Liralık hibe paketini üreticimizeyetiştiricimize, yatırımcımıza sunuyoruz. Bu yeni hibe paketinde, makine ve ekipman alımı ile yenilenebilir enerji ekipmanlarını, yani modernizasyonu destekleyeceğiz.

IPARD-II 8. Başvuru çağrısında 5 sektörü destekleyeceğiz. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektörüne,, Süt toplama merkezlerine,, Et parçalama ve işleme tesisleri ile kesimhanelere,, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tesisleri ile Meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve depolanması yatırımlarına destek sağlayacağız''.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Sektöre göre değişmekle birlikte yatırımların; 1 Milyon 250 Bin Euro ila 3 Milyon Euro'ya kadar olan kısmına, yani 8 Milyon lira ila 20 Milyon liralık kısmına kadar destek sağlanacağını belirtti. Pakdemirli, ''Hibe oranlarımız; Gerçek ve tüzel kişilerde yüzde 40, Kooperatifler ve üretici örgütleri için yüzde 50 olacaktır. Ayrıca, buradan şu hususun altını özellikle çizmek istiyorum. IPARD yatırımlarında vergi muafiyeti söz konusudur. Bu muafiyet, yatırıma dolaylı olarak katkı sağlıyor. Yani, %40 ve %50 olan hibe oranı, ortalama olarak %50'ye ve %60'a çıkıyor. Böylece yatırımcı, daha az maliyetle, daha çok iş yapıyor'' dedi.

IPARD 2- 8. BAŞVURU ÇAĞRISI İLE YATIRIMCIYA İKİ ÖNEMLİ MÜJDE!

Bakan Pakdemirli, 8. başvuru çağrısı kapsamında yatırımcılara iki müjde de verdi.  ''Birincisi; mevcut makine ve ekipmanlara ilaveten, üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda IPARD'a yeni makine ve ekipmanları dâhil ettik. Süt ürünlerinin, işlenmiş et ürünlerinin, meyve-sebze ve su ürünlerinin soğuk zincirde taşınacağı Frigorifik araçları,, Süt işleme tesisleri için süt tankerlerini,, Süt toplama merkezlerinde, soğutma tanklı süt toplama araçlarını,, Meyve-sebze ürünlerinde, şoklama ve ürün dondurma sistemlerini de destek kapsamına aldık. Bunlar da hayırlı, uğurlu olsun. İkinci müjde ise; bu hibe çağrısındaki bazı sektörlerin kapsamını genişlettik. Meyve ve sebze ürünlerinin kurutulması yatırımları daha önce sadece narenciye ve sert kabuklu ürünleri kapsıyordu. Şimdi tüm meyve ve sebze ürünlerini kurutma yatırımlarına dâhil ettik. Hepsi kurutma sistemi alabilecekler. Süt işleme tesisleri ve süt toplama merkezi yatırımlarında günlük en fazla 70 ton süt işleme ve toplama sınırı vardı. Şimdi bu sınırı da kaldırdık. İşte böylece, kapasite artırmak isteyen tüm süt işleme tesisleri makine ve ekipmanlarını büyütecek ve yenileyebilecektir. Bu da üreticimize ve yatırımcılarımıza hayırlı, bereketli olsun'' dedi.

Ipard 2, 8. çağrı kapsamında, 25 Kasım itibariyle proje hazırlama süresi başladı. Projelerini hazırlayıp sunmak için üreticilerimizin 2 ay süresi olacak. Başvuruların TKDK il koordinatörlüklerine teslim tarihleri ise 2 Ocak ile 31 Ocak 2020 arasında olacak.

8 YILDA, 10 MİLYAR LİRA YATIRIMLA 60 BİN YENİ İSTİHDAM OLUŞTURULDU

Türkiye'nin, IPARD Kırsal kalkınma uygulamalarında Avrupa Birliğine aday ülkeler içinde en başarılı ülke olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, IPARD kapsamında, son 8 yılda sağlanan 4 Milyar lira hibe ile 7 Bini kadın ve gençlere ait, 14 Binden fazla tesisin desteklendiğini belirtti. Böylece Kırsalda 10 Milyar liralık yatırım ile 60 bin yeni istihdam oluşturuldu. Sadece 2019'da IPARD-2 kapsamında toplam 323 Milyon Euro, yani 2 Milyar lira bütçeli üç başvuru çağrısına çıkıldı.

MÜJDE! 6. BAŞVURU ÇAĞRISININ 60 MİLYON EUROLUK BÜTÇESİ 130 MİLYON EUROYA ÇIKARILDI

5. çağrı kapsamında şu ana kadar, toplam yatırımı 1 Milyar Lira olan 394 projenin açıklandığını ve başvuru sahiplerinin yatırıma geçmelerinin sağlandığını belirten Bakan Pakdemirli, 6. başvuru çağrısı için de önemli bir müjde verdi. '8 Mayıs'ta çıktığımız IPARD-II 6. Başvuru çağrısının toplam bütçesi 60 Milyon Euro idi. Ama 3,5 katı kadar, yani 200 Milyon Euro'luk proje başvurusu geldi. Biz de bu yatırım aşkına "dur" demedik, daha çok projeyi desteklemek, daha çok yatırımı ülkemize kazandırmak için IPARD kapsamında ilk defa bir çağrının bütçesini artırdık. 60 Milyon Euroluk bütçeyi, 130 Milyon Euroya, yani 830 Milyon Liraya çıkardık. Hayırlı uğurlu olsun.''

Böylece, IPARD-2 kapsamında açıklanan 50 Milyon Euroluk 8. Başvuru çağrısı ve 6. Başvuru çağrısında 70 Milyon Euro ilave bütçe ile toplam 120 Milyon Euro, yani 770 Milyon Liralık destek verileceği açıklanmış oldu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Adana'da Kivi Hasadı BaşladıÖnceki Haber

Adana'da Kivi Hasadı Başladı

Kayseri Şeker Zarar Görürse Kayseri Çiftçisi Zarar GörürSonraki Haber

Kayseri Şeker Zarar Görürse Kayseri Çift...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar