Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi’nde ifade edilen önceliklerle uyumlu olarak katılımcı bir yöntemle tespit edilmiş olup, söz konusu hedefler doğrultusunda; 2022 yılında sürdürdüğümüz, bitirdiğimiz ve başlattığımız pek çok çalışmamıza 2023 yılında da hız kesmeden devam etme azmi ve kararlılığındayız” dedi.
Son yıllarda tarımsal üretimde önemli mesafeler kat ederek Tarımsal Desteklemeler ve Kırsal Kalkınma yatırımları ile Samsun ekonomisine güç katıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının bu alanda uyguladığı politikalarla, üreticimiz üretim faaliyetlerini çeşitlendirdiği gibi kaliteli ve güvenilir gıdanın temininde de önemli rol oynuyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Kırsal Kalkınma, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın kendi yöresinde sürdürülebilir iş ve yaşam koşullarına ulaşması temel amacı doğrultusunda, kırsal kesim için önem arz eden faaliyetlerin hayata geçirilmesini içermektedir. Bu faaliyetler; tarım ve tarım dışı istihdam imkanlarının arttırılması, insan kaynaklarının geliştirilerek yoksulluğun azaltılması, sosyal ve fiziki altyapının güçlendirilmesi, kırsal çevrenin ve doğal kaynakların korunması şeklinde sıralanabilir.
Bu maddeler Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi’nde ifade edilen önceliklerle uyumlu olarak katılımcı bir yöntemle tespit edilmiş olup, söz konusu hedefler doğrultusunda; 2022 yılında sürdürdüğümüz, bitirdiğimiz ve başlattığımız pekçok çalışmamıza 2023 yılında da hız kesmeden devam etme azmi ve kararlılığındayız. Bizler, üreticilerle daha fazla iletişime geçmek adına İlimizde üretici örgütlerinin kurulmasını destekliyoruz. Halen 2 adet Kooperatif Bölge Birliği bulunan İlimizde Samsun- Amasya- Çorum- Sinop Bölgeleri Hayvancılık Kooperatifleri Birliği bunlardan biri olup, Birliğin 2021 ve 2022 yılları ortak kooperatif sayısı 72’dir. Bir diğer Bölge Birliği olan Samsun- Amasya- Çorum- Sinop İlleri Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği’nin ise 2021 ve 2022 yılları ortak kooperatif sayısı 12’dir.
İlimizde tarımsal amaçlı faaliyet gösteren; Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayısı 41, Sulama Kooperatifi sayısı 11, Su Ürünleri Kooperatifi sayısı 20 adet olup 1 adet de Pancar Ekicileri Kooperatifi olmak üzere toplamda 73 adet kooperatifimiz bulunmaktadır. Buna ek olarak İlimizde 33 adet Üretici Birliği, ayrıca 4 adet Islah Amaçlı Hayvan Yetiştirici Birliği bulunmakta ve bu Birliklerin kurumsal kapasitelerini geliştirmeleri için teşkilatımız bütün imkânları ile her zaman olduğu gibi 2022 yılında da destek olmuş ve tarımsal desteklemelerden azami ölçülerde yararlanmaları için büyük çaba göstermiştir.
Tarım teşkilatının bir parçası olarak Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzün yürüttüğü çalışmaların en önemlilerinden birisi de ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’dır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında 2022 yılında 6 adet projeden 5 tanesi tamamlanmış olup bunlar için Bakanlık ilgili bütçemizden 5.247.500,00 TL hibe desteği verilmiştir.
Yine bildiğimiz gibi Kırsal Kalkınmanın bir diğer alt bileşeni de ‘Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesidir. Bu kapsamda 14.2 Etap (2021-2022 Başvuru Dönemi) 3.799 başvurudan 787 yatırımcı ile sözleşme imzalanmış olup 686 proje tamamlanmış ve 9.675.499,72 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Yine Uzman Eller Projesi kapsamında 2022 yılında, 57 başvurudan 10 yatırımcı ile sözleşme imzalanmış ve proje tamamlanmış olup 992.000 TL hibe ödemesi yapılmıştır.
Sonuç olarak; üreticimizin, çiftçimizin ve Kırsal Kalkınmanın bir parçası olan tüm vatandaşlarımızın geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bundan sonra da her konuda destekçisi olacağımızı belirterek yapılan tüm desteklerimizin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın