Diyarbakır bu yıl, 148 bin ton kırmızı mercimek ve 50 tonluk yaş koza ile ipekböcekçiliği üretiminde Türkiye birincisi oldu. Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yağışlardan dolayı olumsuz bir mevsim yaşanmasına rağmen çok iyi bir hasat dönemi geçirdiklerini söyledi.
Organize Sanayi Bölgesi'nde 2012 yılında hizmet vermeye başlayan Birkar Tarım Gıda Hububat İşleme Fabrikası'nda incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, genelde bölgenin özelde ise Diyarbakır'da tarımın çok önemli noktalara geldiğini söyledi. Kırmızı mercimek üretiminde Diyarbakır'ın Türkiye'de birinci sırada olduğunu belirten Atalar, "Mercimek üretimi bakımından Türkiye birincisiyiz. Diyarbakır mercimeği çok kaliteli ve çok lezzetli. Son 3 yılda artan bir üretimimiz vardı. Geçen yıl 390 bin dekar alanda yapılan mercimek üretimi, bu yıl 757 bin dekara çıktı. Üretim de ise 82 bin tondan 148 bin tona ulaştı. Hem üretim arttı hem de elde edilen ürünün kalitesi arttı. Tarımsal araştırma ve üniversitemiz ile akredite olmuş firmaların katkısıyla da yerli tohum üretilmeye başlandı. Bize ait bu tohumlar tescil edildi. Oldukça verimli olan bu tohumlar bölge ekonomisine ciddi kazanç sağladı, çiftçinin yüzü gülmeye başladı. Hububat ekim döneminde ekilmeye başlanıyor. 1,5 ay önce hasadı yapıldı. Bu yıl da yoğun mercimek ekimi gerçekleşti. Yağışlardan dolayı olumsuz bir dönem geçirdik ama iyi bir hasat dönemi oldu. Kazancı yüksek olması nedeniyle çiftçi genellikle mercimek ekimini tercih ediyor" dedi.
Sadece hububat ekimi ve üretimiyle değil, bu hububatın değerlendirilmesiyle de ilgili çalışma yapıldığını anlatan Atalar, "Mercimek üretildikten sonra işimiz bitmiyor. Bakanlığımız tarafından kırsal kalkınma yatırımlarına destekleme var. Bu tür bakliyat tesislerinin yüzde 50'si bakanlığımız tarafından karşılanmıştır. Burada elde edilen mercimek sertifikalı tohum haline getiriliyor. Hem de marka tescili yapılarak paketlenip piyasaya arz ediliyor. Burada ciddi bir katma değer elde ediyoruz. Sanayileşmek gerekiyor. Tarımsal, hayvansal sanayinin gelişmesi için tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerekiyor." dedi.
Diyarbakır Türkiye Yaş Koza Üretiminin % 50'sini Gerçekleştiriyor
İpekböcekçiliği alanında yaş koza üretiminde de Diyarbakır'ın Türkiye'de açık ara birinci olduğunu ifade eden İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar şunları söyledi:
"Özellikle Kulp ilçesinde ipekböcekçiliği çok yaygın ama diğer ilçelerde de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Burada ipek kozası üretmek suretiyle bu kozadan elde edilen ürünleri de üretiyoruz. Yaş koza üretiminde Türkiye'nin yüzde 40, bazen de yüzde 50'isine ulaşan bir üretimimiz var. Bu anlamda Türkiye'de bir numarayız. Yıllardan beri yapılan çalışmayla birinciliği kimseye vermiyoruz. Çok dezavantajlı bir bölgede üretimi gerçekleştiriyoruz. Kulp ilçemizde bir altyapı var. İpekböcekçiliğine Osmanlı döneminden beri ilgi gösteren ve üretim yapan bir ilçe burası. 90'lı yıllarda üretim bitme noktasına gelmişti. Kulp ilçemizde Türkiye'nin tek ipek iplik fabrikası kuruldu. Oradaki yaş kozaya sağlanan desteğin artırılmasıyla birlikte sektör tekrar canlandı. Her yıl 49-50 ton yaş koza üretiyoruz. Bu koza üretimini oradaki 830 civarındaki çiftçi ailesi gerçekleştiriyor. 836 kişiye istihdam alanı yaratmış bulunuyoruz. Burada elde edilen kozaları kuruluşunu yaptığımız ipek fabrikasında ipliğe dönüştürüyoruz. Elde ettiğimiz ipin bir kısmını il dışına pazarlıyoruz. Bir kısmını da bakanlık kaynaklarımız ve kalkınma bakanlığının imkanlarıyla kurulan atölyelerde, halk eğitim hocaları tarafından yetiştirilen kursiyerler ile dokuması yapılıyor. Bu sayede ipekten poşu, şal ve fular gibi nihai ürün elde ediyoruz. Bu ürünler Pasuri markasıyla da pazara sunuluyor. Şu anda söz sahibi olan firmalar da ayrıca üretimi gerçekleştiriyor. Kadın istihdamı noktasında buradaki atölyelerde 70 bayanımız istihdam ediliyor. 800-1000 çiftçi ailemiz de bu şekilde istihdam edilmiş durumda."
Yorum Yazın