Türkiye’de süt ve ette fiyat ve ithalat tartışması devam ediyor. Türkiye, Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Ramazan Bayramı ve onu takip eden Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının yeniden yükselişe geçmemesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı ithalat kararının doğru bir adım olduğunu söyledi.
Şu anda Türkiye’de et üretiminin 1.2 milyon ton, tüketimin ise 1.3 milyon ton olduğunu aktaran Tezel, “Aradaki fark 100-150 bin ton. Bu da 400-500 bin hayvan anlamına geliyor. Bu açığı kapatmak için ithalata ihtiyaç var” dedi.
Tezel, Türkiye’de besicinin damının boş olduğunu belirterek, hayvan ihtiyacı olduğunu, bakanlığın bu nedenle müdahale ettiğini kaydetti. İthalatın anlık yangını söndürebileceğini ancak sürdürülebilirlik için üretimin artırılması gerektiğini vurgulayan Tarık Tezel, özellikle süt üretiminin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Tezel, “Türkiye hayvancılıkta net ihracatçı, piyasa yapıcısı, yılda 50 milyar dolar gelir elde eden, 1 milyar dolar ihracat yapan, istikrarlı, verimli, rekabetçi bir ülke olabilir. Bunu başarabileceğini bu potansiyele sahip olduğunun farkındayız” diye konuştu.
Çiğ süt üretimi
21 Mayıs’ın Dünya Süt Günü olduğunu da anımsatan Tarık Tezel, şu bilgileri verdi: “Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketimi 300 litre. Bu miktar Türkiye’de ise 140 litre. Dünya ortalaması 100 litre iken, gelişmekte olan ülkelerde kişi başına yılda 79 litre süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketiliyor. Türkiye’de yılda 19 milyon ton çiğ süt üretiliyor. Bu sütün 17 milyon tonu inek, geri kalanın büyük bölümü koyun-keçi sütü. Bir miktar da manda sütü üretiliyor. Bu rakamla dünyanın 8. büyük üreticisiyiz.”
Pazarın yüzde 80’i
Tarık Tezel, SETBİR üyesi şirketlerin günde 22 bin ton süt işlediğini, yılda 7.5 milyon tona denk gelen üretim miktarının, kayıtlı süt pazarının yüzde 80’ine, Türkiye’de bir yılda üretilen toplam süt miktarı olan 19 milyon ton sütün ise yüzde 40’ına karşılık geldiğini vurguladı.
SETBİR üyesi şirketlerin, 500 bin adet büyükbaş, 100 bin adet küçükbaş çiftlik kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Tezel, yıllık ciro toplamı yaklaşık 20 milyar lira olan üyelerinin, 83 bin kişiyi istihdam ettiğini ve 500 bin üreticiyle iş ortaklığı yaptığını söyledi.
Yorum Yazın