Amasya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Merkez Aydoğdu Köyü'nde düzenlenen Aspir hasatı tarla günü düzenlendi. Düzenlenen tarla gününe İl Müdürü Lokman GÜLTEKİN, İl Müdür Yardımcısı Zekeriya ŞEKER, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, çiftçiler ve personeller katıldı.
Tarla gününde konuşan İl Müdürü Lokman GÜLTEKİN şunları kaydetti;
"Bugün burada sizlerin bir yıllık emeğiniz ve alın terinizin karşılığını aldığınız çok önemli bir dönem olan hasat döneminde aspir hasadı için tarla günü yapmak adına bir araya geldik. Alınterinin kazanca, emeğin berekete döndüğü bu dönemde yaptığımız tarla gününde hasadımız bereketli olsun.
Hasattan sonra elde ettiğimiz verilerle neyle karşılaştık, biçim sonrasında da Amasya ilimizdeki aspirin sonucu nasıldır, beklentimiz neydi, bundan sonra ilimizdeki mevcut durum stratejisi konusunda mutlaka bizimde sizin de yapabileceğiniz şeyler vardır. Biçim sonrasında da bunun değerlendirmesini yapacağız. Ziraat odaları, tarımla uğraşan sivil toplum örgütleri vasıtasıyla bunun bilgilendirmesini çiftçilerle mutlaka paylaşacağız. Yaptığımız çalışmanın, bu ürünün inşallah Amasya'da, Türkiye'miz de başarılı olacağını düşünüyorum. Aspirin Türkiye'deki durumu nasıldır diye bir ön çalışma yaptık. İlimizde bilinmiyor ama maalesef bu ürün ülkemizde de bilinmiyor. 39 tane ilimizde yetiştiriciliği yapılıyor. Amasya'da ki ekim alanı 8-9 bin da civarında, toplam ekim alanı 411 bin da civarında. Amasya'mızda aspir üretimi için ayırdığımız alanımız beklentimizin altında kalmıştır. Bunun sonucu olarak üretimi artırmak için birlikte çalışmamız gerekiyor. Çünkü bu oyun hepimizin senaryosunu beraber yazıp beraber oynadığımız bir oyun inşallah başarılı oluruz.
İlimizde özellikle kuru tarım alanlarında her yıl aynı ürünlerin üst üste ekilmesi ile toprağın bitki besin elementleri yönünden tek taraflı olarak sömürülmesi sonucu toprak yorgunlukları ve verim düşüklükleri görülmektedir. Münavebeye diğer bitkilerle beraber alınarak toprakta çok derinlere giden kök yapısı ile daha alt katmanlardaki bitki besin maddelerinden yararlanabilmektedir. Bu sebeple Aspir bitkisi özellikle kıraç alanlarda münavebeye dahil edilebilecek iyi bir alternatif ürün olabilecek durumdadır.
Topraklarımızın her yıl aynı derinlikte işlenmesinden dolayı pulluk taban demiri tarafından sürüm derinliğinde meydana gelen taban taşının kırılması açısından Aspir bitkisinin köklerinin 4-5m derinliğe kadar gidiyor olması sebebi ile taban taşının kırılmasını sağlayarak Dipkazan kullanımına gerek kalmamaktadır. Bu durumda aspir bitkisinden sonra münavebeye girecek olan bitkilerin köklerinin daha derinlere inmesine imkan sağlayarak alt tabakalardaki bitki besin elementlerinden ve kurak dönemlerde toprağın tabanında bulunan nemden yararlanmayı artırmaktadır. Aspir bitkisinin oldukça dikenli olması sebebi ile orman alanlarına sınır durumundaki tarım arazilerinde domuz zararına karşı etkilenmemektedir. Özellikle kıraç alanlar için nadas uygulamalarını azaltmak amacı ile iyi bir alternatif ürün olma niteliğindeki Aspir Bitkisini yaygınlaştırılarak elde edilen üründen ülkemiz yağ açığının giderilmesine katkıda bulunularak ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacağı muhakkaktır.
Aspir bitkisi çiftçilerimiz tarafından pek bilinmeyen bir bitki olması sebebi ile Aspir bitkisinin tanıtımı ve ekiminin teşviki amaçlı olarak Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan proje gereği ile ;
2012 yılında 3.000 kg ücretsiz
2013 yılında 10.000 kg
2014 yılında 10.000 kg,
2015 yılında 12.000 kg
2016 yılında 7.000 kg Aspir tohumu alımı yapılarak çiftçilerimize dağıtımları gerçekleştirilmektedir.
Aspir tohumu hibrit olmaması sebebi ile çiftçilerimizin kendilerinin elde etmiş oldukları mahsulden tohumluk yapmaları mümkün olduğundan dolayı 2016 yılı için 7000 kg tohum alımı gerçekleştirilmiştir." dedi.
Yorum Yazın