AYDIN’DA HENÜZ GÖRÜLMEYEN FAKAT KESTANE ÜRETİMİNDE ÇOK FAZLA DÜŞÜŞLERE NEDEN OLAN ‘KESTANE GAL ARISI’ ZARARLISINA YÖNELİK OLARAK KESTANE ÜRETİCİLERİ DAĞITILAN BROŞÜR VE AFİŞLERLE BİLGİLENDİRİLDİ.
Aydın’da henüz görülmeyen fakat kestane üretiminde çok fazla düşüşlere neden olan ‘Kestane Gal Arısı’ zararlısına yönelik olarak kestane üreticileri dağıtılan broşür ve afişlerle bilgilendirildi.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kestane alanlarını tehdit edebilecek ve henüz Aydın’da varlığı bilinmeyen ‘Kestane Gal Arısı’ zararlısı hakkında üreticilerin bilgilendirilmesi amacıyla basımı gerçekleştirilen afiş ve lifletlerin tüm ilçelere dağıtımı yapıldı. Kestane üreticilerinin ‘Kestane Gal Arısı’ zararına benzer belirtileri gördüklerinde, İl ve İlçe Müdürlüklerine haber vererek ilgililerin önlem almasına yardımcı olmaları gerektiğini ifade eden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, zararlının bölgeye girişlerine engel olmak için çeşitli önlemler almaya başladıklarını belirtti.
“KESTANE ALANLARI İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR”
Aydın kestane üretiminde Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Bircan, “Aydın’da kestane yetiştiriciliği 63 bin 970 dekar alanda yapılmakta olup, 20 bin 989 ton üretim gerçekleşmektedir. Aydın kestane üretimi ve ihracatı açısından ülkemizde ilk sırada yer almakta olup 2014 yılında 5 milyon 594 bin 297 kilogram kestane ihracatı yapılmıştır. Kestane gal arısı, Çin orijinli olup, günümüzde Japonya, Kore, ABD ve Avrupa kestane üretimi için en ciddi tehditlerden biri olarak görülmektedir. Kestane gal arısının varlığı ülkemizde yeni tespit edilmiş olup Aydın’da henüz tespit edilmemiştir. Zararlının yayılma hızı göz önünde bulundurulduğunda kestane alanlarımız için bir tehdit oluşturacağı açıktır. Kestane alanlarında meydana getirdiği zarar ve verim kayıpları ile mücadelesinde karşılaşılan zorluklar da düşünüldüğünde, bu zararlının bölgemize girişinin engellenmesi için gerekli önlemlerin alınmasının zorunluluğu ortaya çıkmaktadır” dedi.
“YÜZDE 50-70 ARASI VERİM KAYBINA NEDEN OLUYOR”
Kestane gal arısının meyve üretimini ciddi şekilde azalttığını dikkat çeken Bircan,“Kestane gal arısının zararı sonucunda, ortalama yüzde 50-70 arası verim kaybı oluştuğu saptanmıştır. Yoğun bulaşmalarda ise verim kaybı artmakta ve kestane ağaçlarında ölümler görülmektedir. Zararlının bulaşık olmayan bölgelere yayılması; çoğaltmak amacıyla kullanılan bulaşık bitki materyalinin bir yerden bir yere taşınması ,rüzgarlar yoluyla Mayıs ayı sonundan Temmuz ayı sonuna kadar olan ergin böcek uçuşları, insanlar tarafından bir yerden bir yere tesadüfen taşınması ile olmaktadır. Zararlı ile en etkili mücadele temiz bölgelere zararlının girişinin engellenmesi, bulaşık ağaç kısımlarının kesilerek imha edilmesi, doğal düşmanlarının üretilip salınması etkili yöntemlerdir” diye konuştu.
KESTANE GAL ARISININ TANIMI
Ergin dişileri ortalama 2.5-3 milimetre uzunluğunda, vücutları siyah renklidir. Yumurta: oval, süt beyazı, 0.1-0.2 milimetre uzunluğunda, uzun bir sap kısmı bulunmaktadır. Larva:2.5 milimetre uzunluğunda, olgun larva süt beyazı renginde ve bacaksızdır. Pupa:2.5 mm uzunluğunda, siyah veya koyu kahverengindedir. Kestane gal arısı, galler oluşmasına neden olarak sürgünlerin büyümesine ve sürgün ölümlerine yol açarak meyve üretimini azaltmaktadır. Oluşan galler tek renkli ya da çok renkli, 5-20 milimetre çapında, yeşil yada gül pembesi renginde olabilmektedir. Galler; genç sürgünlerde, yaprak petiollerinde ya da yaprakların orta damarında gelişir, erginlerin çıkışından sonra ise kurur ve odunumsu bir hal alır.
Yorum Yazın