Şekerbank

Kenevirin son kalesi Samsun’da hasat zamanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kenevirin son kalesi Samsun’da hasat zamanı
Samsun'da Kenevir Üretimi Artarak Devam Ediyor: 2024 Yılında 4880 Dekar Alanda Üretim Gerçekleştirildi

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde yürütülen kenevir üretiminin, bölgeye önemli bir katma değer sağladığını açıkladı. Kenevirin kadim zamanlardan beri Samsun'da bilinen bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan Müdürlük, sözleşmeli tarım modeli ve sanayiye yönelik kullanım alanlarıyla (ip, kedi kumu gibi) üreticilere büyük bir fırsat sunduğunu belirtti.

Yapılan açıklamada, 2013 yılında sadece 7 dekara kadar düşen kenevir üretiminin, 2020 yılında 2633 dekarda tohum, 14 dekarda ise lif üretimi amacıyla ekildiği ve üretimde artış gözlendiği ifade edildi. 2024 yılı itibarıyla, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde 253 üretici, 1651 dekarda tohum, 3229 dekarda lif olmak üzere toplamda 4880 dekarlık bir alanda kenevir üretimi gerçekleştirdi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kenevirin ekolojik olarak uygun koşullarda yetiştirilmesinin yanı sıra, girdi maliyetlerinin (ilaç, gübre gibi) düşük olması ve kışlık ürünlerden sonra yetiştiriciliğinin yapılabilmesi nedeniyle kenevirin tarım açısından öneminin giderek arttığını söyledi. Sağlam, "Kenevir, mamül değil hammadde olarak, sanayisiyle birlikte lif ve tohumu ile Samsun için yeşil altın değerindedir. Sözleşmeli tarım modeliyle birlikte, Samsun’da kenevir tarımı hem ilimize hem de ülkemize yüksek katma değer sağlayacaktır" dedi.

Ayrıca, Sağlam, 2025 yılı üretim dönemi için üreticilerin 1 Eylül 2024 tarihinde başlayan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Tarım Bilgi Sistemi (TBS) başvurularını yapmaları gerektiğini hatırlattı. Kenevir üretim izinlerinin Kaymakamlık makamı tarafından verileceğini belirten Sağlam, sözleşmeli tarım yapacak üreticilerin, Bakanlık tarafından belirlenen sözleşme formatına uygun şekilde hazırlanan bir nüshayı ilçe müdürlüklerine teslim etmelerinin önemini vurguladı. Sağlam, “Bakanlığımızın yeni destekleme modelinde sözleşmeli tarımın önemini bir kez daha hatırlatmak isterim” diyerek, üreticilere bol ve bereketli bir üretim sezonu diledi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeni Destekleme Modelinin İlk Ödemesi Yapıldı: 406 Milyon Lira Çiftçilerin HesabındaÖnceki Haber

Yeni Destekleme Modelinin İlk Ödemesi Ya...

Keban Barajı, Yarım Asırda Türkiye Ekonomisine 744 Milyar Lira Katkı SağladıSonraki Haber

Keban Barajı, Yarım Asırda Türkiye Ekono...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar