Koyunculuğun geliştirilmesinde en önemli konulardan biride; sürüdeki koçların değiştirilmesi ile sağlanan kan değişimidir. Sürü içerisinde bulunan yaklaşık 25 koyuna bir koç hesabı ile sürüdeki koç varlığı hesap edilmektedir. 18 aylıktan sonra katılan ve 4-5 yaşına kadar kullanılan koçlar, sürüde verim artışı ve genetik bozuklukların azalmasına katkı sağlamaktadır.
Bu katkıları sağlaması ve koç değişiminin faydalarının gösterilmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından uygulanan "Koyunlarda Verim Artırılması Projesi" çerçevesinde Kayseri'de koç dağıtımı yapıldı.
Koç dağıtımına katılan Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin " Proje kapsamında verimi artırmak amaçlı Bakanlığımız desteği ile Ulaş TİGEM işletmesinden getirdiğimiz Akkaraman ırkı 120 damızlık hayvanı yetiştiricilerimize kura ile dağıtımına başladık. Proje ile dağıtılan bu ırk ile hem sürüdeki kan değişimi sağlanıp hem de verimin artırılması sağlanacaktır. Proje sadece küçükbaş hayvan üretiminde değil yakın bir tarihte ilimizde manda üretiminde de damızlık hayvan dağıtımı ile verimliliğin artırılmasını sağlayacaktır. Şu anda talepler doğrultusunda 16 ilçemizde damızlık koç dağıtımını yapıyoruz. Bu seneki bütçemiz çerçevesinde 120 hayvanı Kayseri'ye kazandırdık. Önümüzdeki yıllarda yerel yönetimler ve Bakanlığımız bütçesi ile daha fazla damızlık ırkını Kayseri'ye getirmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizdeki hayvancılığın en önemli çıkış noktası olarak belirlediğimiz hedef küçükbaş hayvan varlığının proje çerçevesinde daha yoğun bir şekilde artmasını sağlamak ve verimliliği artırmak. Bereketli olsun" ifadelerini kullandı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın