DEĞERLİ KAYISI ÜRETİCİLERİ KAYISI AĞAÇLARINDA GÖRÜLEN YAPRAKDELEN (ÇİL) HASTALIĞINA KARŞI İLAÇLAMA ZAMANI GELMİŞTİR.
KAYISILARDA YAPRAK DELEN (ÇİL) HASTALIĞI (Coryneum beijerinckii)
Hastalık Belirtisi
• Hastalık kayısı ağaçlarında yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturur.
• Yaprak üzerinde oluşan lekeler ilk önce 1 mm çapında, yuvarlak, yağ lekesi görünümünde olup zamanla kenarları kırmızımtırak orta kı- sımları koyu kahverengine dönüşebilir. Bu lekeli kısımlar sonradan dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Bazen birbirine bitişik lekeler birleşip dökülürler ve çapı 1 cm’yi bulan delikler görülür. Yapraklar -23- KAYISI belirtilerin oluşmasından 5–10 gün sonra dökülmeye başlar.
• Meyve üzerindeki lekeler 1–2 mm çapında, yuvarlak ve dağılmış şekildedir. Ancak bazen lekeler birleşerek sıvama şeklinde meyve yüzeyini kaplar. Lekelerin ortası koyu, etrafı açık kırmızımsı renktedir. Zamanla ortası gri, kirli beyaz, çevresi koyu kırmızı, koyu kahverengi veya siyaha dönüşmektedir. Meyve lekelerindeki kahverengi orta kısım çöküktür.
• Etmen tomurcuklarda da zarar oluşturur. Hastalıklı tomurcuklar sağlam olanlardan ayırt edilebilir. Ancak bu tomurcuklar dokununca dökülmezler. Başka nedenlerle ölmüş olan tomurcuklar ise küçük bir dokunmayla dökülmektedir.
• Etmen sürgünler üzerinde yuvarlak, kahverengi-kırmızı renkte lekeler oluşturur. Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük yaralara dönüşürler.
Hastalığın Görüldüğü Bitkiler:
• Kayısı, şeftali, kiraz, vişne, badem, erik ve karayemiştir.
Mücadele Yöntemleri Kültürel Önlemler
• Sonbaharda hastalıklı tomurcuklar bulunan dallar sağlam kısımdan budanarak yakılmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
İlaçlama Zamanları:
1. İlaçlama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra,
2. İlaçlama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çi- çek tomurcuğu döneminde),
3. İlaçlama: Meyvelerde çanak yaprağı ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken yapılmalıdır.
Hastalıkla mücadele için henüz canlanmakta olan tomurcukları korumak amacıyla, çiçek tomurcukları açılmadan önce (Pembe çiçek tomurcuğu döneminde) % 1'lik bordo bulamacı (100 lt suya 1 kg. göz taşı + 500 gr sönmemiş kireç) veya 100 lt. Suya 400 gr dozunda % 50 bakırlı ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılmalıdır.
Ayrıntılı Bilgi almak için;
Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.
Yorum Yazın