Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, kayalıklarda kışlatılan arılı kovanlarda verimin daha yüksek olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.
Artvin-Şavşat karayolunun 44. kilometresindeki Pırmaşı mevkisinde arı kovanları, metrelerce yükseklikteki kayalıklarda ağaçlardan yapılan ızgaralar üzerine monte ediliyor.
Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine ait kovanları son 7 yıldır Artvin'deki kayalık ve açık alanlarda kışlattığını söyledi.
Kovanların kayalıklarda olmasının kendileri açısından zor olduğunu ifade eden Evliyaoğlu, 200 kovanının kayalıklarda kışlatıldığını anlattı.
Özellikle yüksek kayalıkları seçtiğini ifade eden Evliyaoğlu, "Ben arılarımın tamamını kayalıklarda kışlatıyorum. 200 kovanımın tamamını metrelerce yükseklikteki kayalıklara yerleştiriyorum. Bu uygulamayı 7 yıldır sürdürüyorum. Verim yüksek, kayıp ise çok düşük oldu" dedi.
Evliyaoğlu, kışlatmada yüzde 10 kaybın beklenen bir sonuç olduğunu hatırlatarak, 100 kovandan 10 kovanın sönmesinin normal, azının kar, çoğunun zarar olduğunu dile getirdi.
Kayalıklarda kışlattığı kovanlarda kaybın yüzde 3 bile olmadığına dikkati çeken Evliyaoğlu, "Bu, hiç kayıp vermiyoruz anlamına geliyor. Arı ilkbahara sağlıklı ve güçlü bir şekilde çıkıyor. İlkbahar hazırlığı için şu an kayıp yok. Sadece alanın coğrafi yapısı bizim çalışmamızı zorluyor o kadar" diye konuştu.
Kayalıklarda kışlatmanın modern uygulamaya göre çok farklı olduğunu ancak verimli olması nedeniyle zor da olsa bunu zevkle yaptıklarını belirten Evliyaoğlu, şunları kaydetti:
"Kayalıklar, yani arıları yerleştirdiğimiz alan doğuya, güneşe bakan taraftır. Alanımız çoğunlukta güneşi alıyor. Ayrıca yağan kar çok fazla duramıyor, kovanların üzerinde hemen eriyor. Çünkü kayalıkların konumu itibarıyla kar kalıcı olmaz. Güneş daha çok etkilidir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda sıcak ortamda arı kışlatıyoruz. Yani buradaki arı bir an bile uyumuyor. Tamamen uyanık kalıyor. Ayrıca ana arı da kışlatma boyunca oğul arı yapıyor."
Ardahan'daki arıcıların çoğunun açık alanda arısını kışlattığını anlatan Evliyaoğlu, ildeki 578 üyeye ait 46 bin arılı kovanın yüzde 55'inin Artvin ve Ardahan'ın Posof ilçesinde açık alanda, diğer yüzde 45'inin de Ardahan'da kapalı alanda kışlatıldığını sözlerine ekledi.
- Uzmanlık isteyen bir alan
Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turgay Şişman da kışlatmanın arıcılık için çok önemli bir uygulama olduğunu belirterek, "Bu işi yapanlar özellikle tecrübeliler. Yıllara dayanan tecrübeleri var. Arıların kayalık bölgede kışlatılması ayrıca uzmanlık isteyen bir alan. Çünkü kışlatmada, arının rüzgar almaması, gölgeden uzak durması önemli unsur. Bu nedenle söz konusu alanda yıllara dayalı bir tecrübe var. İsabetli bir karar. Çünkü burada uygulama var, uygulamada alınan sonuç var" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın