0
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri” programı dahilinde, İTÜ işbirliği ile yürütülmekte olan “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı” projesi dahilinde Kars’a 3 adet istasyon kuruluyor.
Bu proje ile uydu görüntüleri ve yersel ölçüm ağlarından alınan verilerin, yüksek hızlı bilgisayarlarda değerlendirilmesi, ürün ve yer bazında güncel zirai bilgiye dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca kamera görüntülerinden de bitki özellikleri çıkartılabiliyor. Bu bilgiler Türkiye’de tarımsal faaliyet yönetimi konusundaki paydaşlara anlık olarak iletilecek. Sistemin dört ana bileşeni bulunuyor. Bunlar; uydu görüntü indirme ve işleme merkezi, tarım alanlarından toprak ve ürün görüntü özellikleri ile zirai meteorolojik verileri toplayan yersel gözlem ağı, veri toplama ve işleme merkezi ve seçilen, ürün ve yere ilişkin canlı raporlama, zirai uyarı ve karar destek sistemi.
Proje hakkında bilgiler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “TARBİL’in temel amaçlarını özetleyecek olursak; Hasat öncesi ve hasat zamanı rekolte tahmini, Parsel düzeyinde zirai ve coğrafi bilgi desteği, Ürün, yer ve çeşit bazında mobil bilgi, Hassas tarım için veri ve karar destek sistemi, Tarım sigortalarında rasyonel risk belirleme, Gübre ve kimyasal için e-reçete sistemi, Zirai erken uyarı sistemi, Hakkaniyetli hasar belirleme ve ödeme, Ulusal ve bölgesel arz-talep denge yönetimi, Uzaktan algılama destekli zirai varlık yönetimi, Veri toplama ve işlemede alım ortaklığı ile ekonomik kazanımlar ve güvenirlik, şeklinde özetlenebilir” dedi.
Düzgün, “Çiftçiler bu projeyle bulunduğu yer ve ekeceği tohuma göre ideal ekim tarihini, saatlik yağış tahminini, zirai uyarıları ve sulama yönetimini anında öğrenebilecek. Tamamen ücretsiz olarak çiftçi ve köylüye hizmet sunulacak. Bu proje için kurulacak tarımsal gözlem istasyonları çiftçiye tarlasında yüzde 40‘a varan su tasarrufu, desteklemelerin hak ve adalete uygun yönetimi ile gübre ve kimyasal kullanımında yüzde 35’e varan tasarruf ve daha birçok kazanımı da beraberinde getirecek. Proje sadece çiftçilere yönelik değil elbette. Ziraat mühendisliğinden elektronik mühendisliğine kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren akademisyenlere, tarıma yönelik Ar-Ge faaliyetleri için de ölçüm verileri sağlanacak” diye konuştu.
Yorum Yazın