Şekerbank

Kanola, Van'da başarıyla ekildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanola, Van'da başarıyla ekildi
Van'da 15 bin metrekare arazide deneme amaçlı yapılan kanola üretiminde başarılı sonuç alındı

Son yıllarda tarım ve hayvancılık alanında önemli gelişmelerin sağlandığı Van'da, 15 bin metrekare arazi üzerine ekilen kanoladan başarılı sonuç alındı.

Bir milyon 359 bin hektarlık varlığıyla ülkedeki meraların yüzde 10'una sahip olan Van'da, buğday, arpa, çavdar, fasulye, şeker pancarı gibi ürünlerin yanı sıra Van Organize Tarım İşletmeleri AŞ (VOTAŞ), deneme amaçlı kanola ekimi yaptı.

VOTAŞ'a ait Van- Erçiş karayolundaki 4 bin dönümlük arazinin 15 bin metrekarelik kısmında deneme amacıyla ekilen kanolanın veriminin, beklenenden fazla olması üreticileri sevindirirken, tarlalarda yetişen bitkinin yeni açan sarı çiçekleri de seyrine doyum olmayan eşsiz görüntülerin ortaya çıkmasını sağladı.

VOTAŞ Genel Müdürü Münür Karam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin 4 bin dönümlük sulanabilir araziye sahip olduğunu belirterek, bu alanları sadece kendi hayvanlık projeleri için değerlendirmediklerini, aynı zamanda tarım ve hayvanlık alanında laboratuvar olarak da kullandıklarını söyledi. 

Bölgede hangi ürünlerin yetiştirilebileceğini belirlemek amacıyla arazide farklı ürünlerin ekimini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Karam, kanolanın ekimini de bu amaçla yaptıklarını ifade etti.

Karam, kanolanın mısır silajı yerine değerlendirildiğini, bu nedenle de bitkinin bölgede yetişip yetişmediğini denemek amacıyla ekim yaptıklarını anlatarak, "Bu işi yapmak isteyen vatandaşlara örnek olması açısından ekim yaptık. Bölgede yetişip yetişmediğini belirlemek istedik. Hasat döneminde bütün hayvanlarımıza silaj olarak yedireceğiz. Geçtiğimiz yıl sıcak dönemde ekimini gerçekleştirdik. Bilindiği gibi Van'da tek yıllık bitkilerde bir kez ürün alınıyor ama sıcak bölgelerde iki kez ürün alınabiliyor. Burada ürünün iyi olmasının nedeni toprağı iyi sürmemiz, sürenin uzunluğu, sulamanın kalitesi. Bu etkenler ürünümüzün veriminin iyi olmasını sağlıyor" diye konuştu. 

Bundan sonra da kanola ve mısır ekimi yapacaklarını belirten Karam, arazilerini laboratuvar amaçlı kullandıkları için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Öte yandan Karam, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sağladığı destekler konusunda geçen yıl birtakım sıkıntılar yaşadıklarına değindi. İl müdürlüğünün sözlü teşvikiyle 300 dönümlük arazi üzerine aspir ektiklerini söyleyen Karam, kendilerine alım garantisi verilmesine rağmen ilgili kurum tarafından alımın gerçekleşmediğini kaydetti.

Karam, kurumun verdiği sözü yerine getirmediğini ve ürünü özel firmalara satmak durumunda kaldıklarını anlatarak, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çok farklı alanlarda çiftçilere destek verilmesine rağmen maalesef desteklerle ilgili bilgilendirme yetersiz kalıyor. Bu anlamda il müdürlüklerinin gerekli bilgilendirmelerin yapılması konusunda üzerilerine düşen görevi yerine getirmeleri gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çanakkale'de balık ölümleriÖnceki Haber

Çanakkale'de balık ölümleri

Tokat'ta balık ölümleriSonraki Haber

Tokat'ta balık ölümleri

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar