Ayhan Barut'tan çiftçi borçlarıyla ilgili yapılandırma teklifine sert tepki
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP'nin torba yasa teklifiyle çiftçi borçlarının yapılandırılmasına yönelik atılan adımın, üreticileri rahatlatmayacağını aksine sorunları daha da derinleştireceğini söyledi. Borç batağına saplanan, traktöründen ahırına, ineğinden tarla ve bahçesine dek her şeyine haciz gelen çiftçiye bu teklifle faiz zulmü yaşatılmak istendiğine dikkat çeken Barut, "Biz üretime ve üreticilere destek verin, borçlarını faizsiz en az 5 yıl erteleyin diye çırpınırken AKP iktidarı yine zulme devam ediyor. Kredi faizini yüzde 11'den 18'e, yapılandırmaya dek faizi de yüzde 5'ten 12'ye çıkartarak zaten kan ağlayan çiftçiye bir darbe daha vurmaya çalışıyorlar" dedi.
"BU TEKLİF ZULÜM GETİRİR"
AKP Milletvekilleri, 'Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu. Çiftçi borçları ve kurumlar vergisi dahil 9 ayrı kanun hakkında değişiklik isteminin yer aldığı torba yasa teklifi, açıklandığı anda kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Türkiye'de çok uzun zamandır çiftçilerin borç yapılandırmasıyla ilgili taleplerini haykırdığını, kangrene dönüşen soruna çözüm arandığını anımsatan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Çiftçi borçlarını yapılandırma gerekçesiyle AKP'nin sunduğu teklif çözüm değil çiftçilere zulüm getirir. Teklifteki Nisan ve Mayıs döneminde ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 50 liralık nakdi ücret desteği emekçiye 'ölün' demektir. Ayrıca bu teklifle yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranının yüzde 25'e çıkartılması yatırımları engelleyeceği gibi yatırımcıyı cezalandırmak demektir" diye konuştu.
"ÇİFTÇİ BORCU 72 KAT ARTARAK 180 MİLYAR LİRAYI AŞTI"
Türkiye'de tarımsal üretimde yaşanan sorunlara, üreticilerin taleplerine değinen Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"AKP iktidara geldiğinde ülkemizde 2.5 milyar olan çiftçi borcu 72 kat artarak bugün 180 milyarın üstüne çıktı. Üreticiler borca batıp ürettiğinden kazanamadı ve 2003 yılında 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayısı 700 bin azalışla 2 milyon 100 bine düştü. 2006 yılında AKP döneminde çıkarılan Tarım Kanunu'na göre çiftçinin 211 milyar liralık devletten alacağı var ama kimse çiftçinin parası ödemiyor. Kamu ve özel bankalara çiftçilerin borcu 134 milyar lira. Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredi de 8 milyar 260 milyon lira. Yani toplam 142 milyar lira çiftçinin borcu var bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine. Tarım Kredi Kooperatifi de tıpkı Ziraat Bankası gibi 'sır' gerekçesiyle kaç çiftçinin ne kadar borcu olduğunu, kaç çiftçinin icra takibinde olduğunu açıklamıyor. Bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin takipteki borçlu sayısını az gösterdiği, takipten çıkarılan borçların ödenmiş gibi gösterilip, borcun faizi alınarak borcun aslında devam ettirildiği biliniyor. Çiftçi böylesi bir borç batağına saplanmışken, tarıma ve üreticiye hiç destek vermeyenler, feryat ve figanı duymuyor. İktidar sorunları görmezden gelmesi yetmezmiş gibi daha da derinleştiren adımlar atıyor."
"FAİZ BORCU SİLİNSİN, BORÇ 5 YIL ERTELENSİN"
AKP iktidarının çiftçiden esnafa, işçiden emekliye tüm halkın sorunlarına çözüm bulmaktan öte sorunları içinden çıkılmaz hale getirmek için var gücüyle çalıştığını vurgulayan Ayhan Barut, çiftçilere yönelik borç yapılandırma önerisi ile söz konusu torba yasa teklifini şu sözlerle eleştirdi:
"Ülkemiz tarımı bitme noktasına gelmişken, çiftçilerimiz kan ağlarken iktidar neden olduğu bu vahim tabloyu değiştirmek için kılını bile kıpırdatmıyor. Şimdi Meclis'e sundukları bu torba yasa teklifi ile algı operasyonu çekiyorlar. Bunların en iyi bildiği şey göz boyamak, algı operasyonu yürütmek zaten. Tarım Kredi Kooperatifi borcu yüzünden çiftçinin ineğine, ahırına, traktörüne, tarlasına ve bahçesine icra gönderdiler, hacizlerle çiftçiyi çıkmaza soktular. Uzun süredir talep edilen yapılandırmayı bugüne dek akıllarına getirmediler. Şimdi bu teklifi görünce 'Keşke hiç getirmeseler daha iyi olurdu' demek geçiyor içimizden. Neden böyle düşünüyoruz? Çünkü bu teklif borç batağındaki çiftçiye faiz zulmü dayatıyor. Faiz darbesi indiriyor çiftçiye. Çiftçi neden borç batağında? Çünkü maliyetler fahiş oranda artmış, salgınla birlikte derinleşen ekonomik kriz üretimi ve üreticiyi vurmuş, çiftçinin binbir emekle ürettiği ürünü, eti ve sütü para etmemiştir. Kazanamayan çiftçi borç batağına saplanmıştır. Bu gerçeği görmeyen tuzu kurular, güya borç yapılandırıyorlar. Bu teklifle birlikte Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere kullandırılan tarımsal kredilerden 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla takibe düşen, tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan kredilerle ilgili yapılandırma öngörülüyor. Ancak kazın ayağı hiç de öyle değil. Çünkü bu teklif çiftçiye nefes aldırmaz aksine ölümünü hızlandırır. Teklife göre kredi borcunun faizi yüzde 11'den yüzde 18'e çıkarılıyor. Yapılandırmaya kadar faiz yüzde 5'ten yüzde 12'ye yükseltiliyor, yapılandırma faizi yüzde 18 olarak uygulanıyor.
Peşinatı da yüzde 30 yapıp taksit sayısını azaltarak ödeme tutarları arttırılıyor. Bunlar da hiç vicdan yok. Bu teklif ölüm kalım mücadelesi veren çiftçiye faiz zulmüdür, ölümcül bir faiz darbesidir. Zaten kan ağlayan çiftçiye bir darbe daha vurmaya çalışıyorlar utanmadan. Biz çözüm istiyoruz. Çözüm de takipteki kredi faizlerinin silinerek ana parasının 5 yıldan az olmayacak şekilde uzun vadeli yapılandırılmasıdır. Üretimin sürdürülebilirliği açısından çiftçiye faizsiz veya çok düşük faizli yeni kredi desteği verilmesidir."
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın