“Çalışan Ordu’nun Üreten Kadınları” projesiyle bir araya gelen 60 kadın kooperatifleşme yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişimleriyle kadınların üretime katılması amacıyla hayata geçirilen “Çalışan Ordu’nun Üreten Kadınları” projesi kapsamında Ordu yöresine özgü yemek, tatlı, marmelat, pekmez, unlu mamullerin (yufka, erişte gibi) yanı sıra turşu yapımı ve üretimi, paketlenmesi ve pazarlanması konularında eğitim alan kadınlar şimdi de kooperatifleşmeye gidiyor.
Kadınların ürettikleri ürünlerin pazarlanması noktasında daha güçlü olmalarını isteyen Büyükşehir Belediyesi, kadınları alanında uzman kişilerle bir araya getirdi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ordu Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ve ORTAR A.Ş.’nin DOKA 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında yürüttüğü “Çalışan Ordu’nun Üreten Kadınları” projesi kapsamında “Kadın Kooperatifçiliği" konulu konferans düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Gülbuçuk, Karşıyakalı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gülnur İspir, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım Teknikeri Aysel Eskici görüntülü konferans yöntemi ile Ordulu girişimci kadınlarla buluştu.
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Deneyim, Araştırma, Verimlilik, Eğitim ve Ticaret amacını taşıyarak kurduğu DAVET Girişimcilik Merkezinde Ordulu kadınların girişimcilik kabiliyetlerini artırmak, ortak iş kurmalarını sağlamak, ürettikleri ürünleri ortaklaşa pazara sunmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen konferansa Ordu ilinde faaliyet gösteren 14 kadın kooperatifi temsilcisi, kadınlara yönelik faaliyet gösteren STK’lar, projenin kadın kursiyerleri, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
KADINLAR, KADIN KOOPERATİFÇİLİĞİ KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLDİ
Proje Koordinatörü, AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Ertuğrul Tombul projenin kadın istihdamı yönünden önemine dair bilgiler verdi. Tombul, “Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ilimizde kadın girişimcileri ve üreticileri destekleyen çalışmaları kapsamında uygulanan proje kapsamında 60 kadın kursiyere yöresel gıda üretimi, ürün satış ve pazarlama konularında eğitimler verildi. Kadınların kapasitelerini artırmak amacıyla girişimcilik alanında bilgilendirme faaliyetleri yapıldı. Konferans kapsamında ise kooperatifçilik konusunda farkındalıklarını artırmak ve kooperatif kurmalarına destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.
Konferans konuşmacısı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Gülçubuk konuşmasında ülke kalkınmasında kadının rolü ve etkisi, kadının toplumsal sisteme katılımının gerekliliği bu noktada kooperatifçiliğin önemi konularında bilgiler verdi. Gülçubuk ayrıca, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşabilmek ve bu konulara çözüm üretebilmek için kooperatifçiliğin gerekliliği, neden kooperatif kurulması gerektiği, kooperatiflerin toplumsal gelişmeye katkıları, dünyadaki örnekleri ve uygulamaları konularında da bilgiler aktardı.
Karşıyakalı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gülnur İspir konuşmasında, kadın kooperatiflerinde yaşanılan sorunlar ve bu sorunlara nasıl çözüm buldukları, kadın kooperatiflerinin üstlendiği rol ve sorumluluklar, kadınların katılımcılığı, kooperatifin ne olduğu ne olmadığı, kadın kooperatiflerini yönetirken kazandığı deneyimleri aktardı.
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım Teknikeri Aysel Eskici ise Gaziantep’te kadın kooperatifçiliğinin nasıl geliştiği, kooperatifleşme hamlesinin nasıl gerçekleştiği, bu süreçte kadınlara verilen girişimcilik, liderlik eğitimleri, Moringa bitkisinden yola çıkılarak uygulanan proje ve sonrasında kurdukları kooperatifin çalışmaları, kooperatifçiliğin kadının sosyo ekonomik gelişmesine katkısı konularında bilgiler verdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın