Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, il ziyaretleri sırasında kadınlarımızın çok farklı projelere imza attıklarını gördüğünü ve onlarla gurur duyduğunu kaydederek, "Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi kaynakları etkin ve verimli kullanan, bulunduğu çevreye rol model olan kadınlar, gelecek adına umudumuzu arttırıyorlar. Kadın elinin değdiği her iş değer kazanıp bereketleniyor." ifadelerini kullandı.
Emine Erdoğan, Bilkent Otel'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerçekleştirilen "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni"ne katıldı.
Konuşmasında tarım alanında kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi ve girişimci kadın çiftçilerin ödüllendirilmesi vesilesiyle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Emine Erdoğan, kadınların evde, işte, tarlada, hayatın her alanında var olduklarına ve birikimlerini ortaya koyduklarına dikkati çekti.
Emine Erdoğan, "Yaptıkları işlerle, başarılarıyla gurur duyduğumuz nice kadınlarımız var. Öyle ki vatan savunmasında dahi ön saflarda yerlerini alıyorlar. 15 Temmuz'da görmedik mi çelikten güçlü yürekleriyle tanklara nasıl karşı durduklarını, İstiklal Savaşı'nda Anadolu'yu nasıl savunduklarını. Çok şükür ki bu coğrafya, kadını hayatın her alanında baş tacı eden, ona kıymet ve değer veren bir kültürle yoğrulmuştur." diye konuştu.
"Her ne kadar bugün 'çalışan kadın' tanımı yaygın şekilde kullanılsa da aslında tarihimizde kadın söz konusu olduğunda çalışan-çalışmayan ayrımı hiç olmamıştır." değerlendirmesinde bulunan Emine Erdoğan, kadınların her zaman üretim hayatının içinde bulunduğunu, ailesinin yüküne omuz verdiğini vurguladı.
"Girişimcilik, kırsal alanda yaşayan kadınlarımız için de geçerli bir sıfattır"
Emine Erdoğan, bugün şehir hayatında olduğu gibi kırsal alanda da kadınların el emekleri ve alın terleriyle yaşamın zorluklarını paylaştığına işaret ederek, "Girişimcilik dendiğinde akla hep şehir ortamı gelir. Oysa girişimcilik, kırsal alanda yaşayan kadınlarımız için de geçerli bir sıfattır." dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi için Ulusal Eylem Planı'nı hazırlayarak girişimciliğin önünü açtığını hatırlatan Emine Erdoğan, kadınların geniş bir yelpazede desteklendiğini, girişimcilik eğitimlerinden proje bazlı çalışmalara kadar kadınlar için yeni imkânların oluşturulduğunu anlattı.
Emine Erdoğan, kadınların makine, ekipman desteğiyle iş kurmalarının sağlandığını ve hibe programlarından faydalanmaları için pozitif ayrımcılık yapıldığını belirterek, "İl ziyaretlerimiz sırasında kadınlarımızın çok farklı projelere imza attıklarını görüyor ve onlarla gurur duyuyorum. Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi kaynakları etkin ve verimli kullanan, bulunduğu çevreye rol model olan kadınlar, gelecek adına umudumuzu arttırıyorlar. Kadın elinin değdiği her iş değer kazanıp bereketleniyor." ifadelerini kullandı.
"Tarımdaki istihdamın yarıya yakını kadın"
Kadınların, yaptıkları her işe yüreklerini koyduğunu aktaran Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarım gibi ülkemizin önemli konularından birinde, kadın çalışkanlığının ayrıca çok değerli olduğuna inanıyorum. Tarımdaki istihdamın yarıya yakınını kadınlarımız oluşturuyorlar. Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü olmamızda, kadınlarımızın büyük emeği vardır. Fakat bu emeğin yeterince fark edilmediğini görmek gerçekten üzüntü verici. Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı bu anlamda kadınların sürdürebilir iş imkânlarına kavuşması adına son derece önemli bir adımdır. Onlar bu süreçte eğitim almanın yanı sıra sosyalleşerek toplumsal hayata aktif bir şekilde katılma imkânı da buluyorlar, kendilerini daha da geliştiriyorlar."
Emine Erdoğan, kadının alın terinin toprak içinde bereketin kaynağı olduğunu ifade ederek, "Toprak cömerttir. Asla geri çevirmez, aldığının fazlasını verir. Aşık Veysel'in dediği gibi 'Bir çekirdek verirsin, dört bostan verir. Toprak sadık yârimizdir.' Toprağın emektarı kadınlarımızı yürekten kutluyorum. Çalışkanlıkları, gayretleri ve girişimci özellikleriyle umudumuzu besliyorlar. Türkiye'nin geleceğine büyük yatırım yapıyorlar. Bilgi ve becerileri geliştirme, tarımsal ürünleri markalaştırma yolunda gücümüze güç katıyorlar." diye konuştu.
"Devletimiz her zaman yanınızdadır, alın teriniz emanetimizdir"
Türkiye'nin, eğitimden sağlığa, tarımdan enerjiye her alanda iddiaları olan, gerek bulunduğu coğrafyanın hakkını vermek gerekse mazlumların umudu olmak noktasında hedefleri olan bir ülke olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, bu amaçları gerçekleştirmek için çabaladıklarını vurguladı. Emine Erdoğan, şunları kaydetti:
"Gayretlerimizin aynı nehire aktığını düşünüyorum, aynı ideali güçlendirdiğine inanıyorum. Bugün burada ödül takdim ettiğimiz her bir kardeşimi tebrik ediyorum. Alın teriniz, el emeğiniz kutsaldır, geleceğimizin teminatıdır. Başarılarınızın devamını diliyorum. Bugüne kadar gösterdiğiniz gayretin artarak devam etmesini umuyorum. Devletimiz her zaman yanınızdadır, alın teriniz emanetimizdir. İnanıyorum ki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bu destekleri arttıracak, çiftçi kadınlarımızın emeğini ekonomiye kazandıracaktır. Güçlenen kadın aileyi, güçlenen aile de toplumu daha da yüceltecektir."
Türkiye'nin aydınlık geleceğine hizmet eden tüm girişimcileri ve projenin sponsoru olan Şekerbank'ı tebrik eden Emine Erdoğan, kadınların güçlendirilmesine hizmet eden bu örnek tavrın diğer kuruluşlara da örnek olması temennisinde bulundu.
Emine Erdoğan, konuşmasını, "Tüm çiftçi kadınlarımızın 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nü kutluyor, Anadolu'nun bereketli topraklarının hepimize şifa getirmesini diliyorum. Eli toprak kokan çalışkan kadınlarımızı sevgiyle selamlıyorum. Hasadınız bol, ürününüz bereketli olsun inşallah." diyerek sonlandırdı.
Törenin sonunda Emine Erdoğan, kadın çiftçilere ödüllerini takdim etti ve açılan stantları ziyaret etti.
Törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze katıldı.
Yorum Yazın