19 Mayıs İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, ilçeye bağlı Çandır Mahallesinde üretici İrfan KURT’ un tarlasında çiftçi şartlarında yetiştirilen Yem Bezelyesi Demonstrasyonu sonucu tarla günü etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğe 19 Mayıs Kaymakamı Yavuz GÜNER, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail KIRMACI, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman TOPALOĞLU, 19 Mayıs İlçesi Ziraat Odası Başkanı Bayram KONUŞ, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif ÖZDEMİR, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Şube ve İlçe Müdürlüklerinden Teknik Personeller ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Törende ilk konuşmayı çiftçi İrfan KURT yapmış, yem bezelyesi yetiştirmekten memnun olduğunu, hayvanların yem bezelyesini severek tükettiğini, yem bezelyesi yetiştiriciliği yapmasına vesile olan ilçe müdürlüğü personeline teşekkür etti.
19 Mayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Halit Kıvanç Sekban konuşmasını yaparak; "Denemelerini bir yıl önceden yaptığımız ve sonuçlarından memnun kaldığımız yem bezelyesini çiftçilerimize hazırladığımız bu proje kapsamında ektirdik. Yem bezelyesi ekili tarlalarda yaptığımız kontrollerde verimin yüksek olduğunu çiftçilerimizin memnuniyetini gördük. Ayrıca çiftçilerimize “Yem bitkisi desteklemesi olarak ilçemizde 2017 yılında 127 kişiye toplam 206 bin lira yem bitkisi destekleme ödemesi yapılmıştır. Fiğ ve diğer tek yıllık yem bitkileri desteklemeleri dekara 75 lira olup, 2018 yılı yem bitkisi destekleme başvuruları devam etmektedir” dedi.
Daha sonra 19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Gül konuşmasında, “Bu çeşidin, sade olarak ekilişi yapılabildiği gibi tritikale, arpa, buğday, yulaf çeşitleri ile karıştırılarak da ekimi yapılabilmektedir. Özellikle protein değeri açısından hayvan beslenmesinde önemli yer tutan yem bezelyesinin ilimizde ve ilçemizde yeni bir üretim konusu olmasına karşın, ülkemiz genelinde son yıllarda ekim alanlarının hızla yaygınlaştığını söyleyebiliriz. İlimiz hayvancılığı açısından protein değeri yüksek olan yem bezelyesinin çok önemli bir kaba yem kaynağı olduğu bir gerçektir. Süt sığırcılığında, ekonomik üretim yapmak için kaba yem çok önemlidir ve işletmelerin kaba yem ihtiyacını kendi işletmelerinde üretmeleri gerekmektedir. Kaba yem olarak yem bezelyesi, hem süt hem de et verimine büyük katkı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı söz alarak “Projeler dahilinde 2017-2018 üretim yılında yem bitkileri üretimini teşvik amaçlı Yem Bezelyesini Geliştirme Projesi hazırlanmış, proje kapsamında çiftçilerimize dağıtılan tohumluklar Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Temin edilen tohumlukların tamamı hibe olmak üzere 53 çiftçimize toplam 4 bin kilogram yem bezelyesi tohumu dağıtılmıştır” şeklinde konuştu.
Son olarak ta söz alan 19 Mayıs ilçe Kaymakamı, Yavuz Güner, “Ülkemiz, ilimiz ve ilçemiz tarım ve hayvancılığının geliştirilmesinde en önemli faktörlerden birisi de yem bitkilerinin ekiliş alanı ve miktarının arttırılmasıdır. Bu kapsamda bakanlığımızca Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi ve Çayır Mera Yem Bitkilerini Geliştirme Projeleri uygulamaya konmuştur” dedi.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Yem Bezelyesi ekili tarla geçilerek temsili hasat gerçekleştirildi.
Yorum Yazın